ßßß Cookit - przepis na BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ

BABKA ŻÓŁTKOWA NA MĄCE ORKISZOWEJ

nazwa

Wykonanie

Latem nadmiar żółtek pozostałych po pieczeniu tortów bezowych wykorzystuję jako naturalny nawóz do malin w ogrodzie ( tak na marginesie to bardzo polecam - nasze maliny w tym roku jeszcze na początku listopada miały owoce, ba nawet zaczęły jeszcze kwitnąć, niestety pogoda już nie ta...) , niekiedy robię też super budyń na żółtkach, tym razem chodziła za mną jednak babka. Kojarzyłam , że kiedyś gdzieś wpadł mi w oko przepis, pomyślałam , podumałam i odnalazłam. Babka troszkę inna od tych tradycyjnych, które do tej pory piekłam. Po pierwsze dlatego iż jest ucierana, a po drugie- brak białek czyni ją bardziej zbitą. Ale babeczka wychodzi całkiem niezła. I powiem Wam , że po 4 dniach nadal jest fajna , wilgotna, a więc ciągle zjadliwa. Mnie osobiście bardzo smakowała, części rodziny brakowało w niej lekkości, tak czy inaczej uważam ją za godną polecenia, tym bardziej gdy mamy nadmiar żółtek. Na mące pszennej wychodzi ponoć bardzo gęsta i chyba bardziej sucha. Ja piekłam na mące orkiszowej, która tak nie zagęszcza, dodatkowo dodałam jeszcze 1 łyżkę śmietany , ciasto było gęściejsze niż zazwyczaj ale było ok.
Składniki na niedużą babkę:
- 7 dużych żółtek
- 250g miękkiego masła
- 3/4 szkl ksylitolu
- 1 łyżka cukru z wanilią ( dałam ksylitol z wanilią)
- 400g mąki orkiszowej białej (750)
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek słodkiej śmietany ( dałam 6 łyżek kremówki)
- kilka kropli aromatu waniliowego ( nie trzeba)
Można dodać aromaty cytrynowe itp. dla mnie jej smak waniliowo-maślany był idealny, do tego jeszcze marcepanowy lukier. :-)
+ dodatkowo puder do posypania ( ja moją polukrowałam- wtedy tak nie wysycha)
Masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, a następnie po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Cały czas ucierać ( ja wykorzystałam do tego jak zwykle malakser). Dodać także śmietanę. Ja dodałam wpierw 5 łyżek , ale stwierdziłam, że skoro wychodzi bardzo gęsta, to troszkę ją rozrzedzę i dodałam jeszcze jedną łyżkę kremówki. I to było idealne rozwiązanie, bo dzięki temu i dzięki mące orkiszowej ciasto było luźniejsze.
Masę wylać do przesmarowanej formy ( można wysypać bułką tartą , ja piekłam w silikonowej formie, dlatego tylko lekko posmarowałam ją olejem kokosowym)
Piec w temp.180*C ok.50 minut ( sprawdzić patyczkiem)
Wyjąć z formy i jeszcze letnią polukrować ( nie będzie wysychać).
Smacznego :-)
Źródło:http://smaczne-zdrowe.blogspot.com/2013/11/babka-zotkowa.html