Wykonanie
Idealny pomysł na lekki i przepyszny obiad. Odkąd odkryłam ten przepis, placuszki bywają u nas dość często i to w bardzo dużej ilości. Są tak smaczne, że wierzcie mi iż baaardzo trudno im się oprzeć. Przepis pochodzi z książki Pyszne 25, jednak troszkę go zmodyfikowałam, m.in.
mąkę pszenną zamieniłam na
mąkę orkiszową dodałam także
mąkę orkiszową pełnoziarnistą, zawsze to trochę zdrowsze. Polecam baaardzo gorąco. Rewelacyjnie smakują z
sosem czosnkowym na bazie
jogurtu z dodatkiem
koperku - mmmm Pychotka ;-)Składniki na ok.3-4 porcje:- 4 mniejsze
cukinie (każda ok.300-350g)- 100g
mąki orkiszowej białej- 80g
mąki orkiszowej pełnoziarnistej- 2 duże
jajka- 2 płaskie łyżeczki
soli morskiej+
olej kokosowy do smażenia lub
oliwaSos czosnkowy:- 400g
jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)- 1 łyżka
majonezu (można pominąć)- 2-3 ząbki
czosnku- 1/2 pęczka
koperku-
sól i
pieprz do smaku
Cukinie umyć, poodcinać końcówki i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać ok.1/2 łyżeczki
soli, wymieszać i odstawić na kilka minut aż puści sok. Po tym czasie
cukinie lekko odcisnąć , najlepiej przekładając je od razu do drugiej miski. Dodać do tego
jajka, resztę
soli oraz odważone obydwa rodzaje mąk. Całość dokładnie wymieszać.Na rozgrzaną patelnię nałożyć małą ilość
oleju kokosowego (lub innego tłuszczu), nałożyć po ok.1-1,5 łyżki farszu
cukiniowego, lekko spłaszczyć i smażyć po ok.3 minuty z każdej strony.
W tym czasie przygotowujemy sobie
sos czosnkowy. W tym celu obieramy
czosnek, przeciskamy go przez praskę (miażdżymy), dodajemy drobno pokrojony
koperek,
jogurt naturalny oraz
majonez i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku
solą i świeżo mielonym
pieprzem.Gotowe placuszki podajemy z
sosem czosnkowo-
koperkowym.
Smacznego :-)