Wykonanie

Pierwszy raz skusiłam się na takie ciasto. I sama się sobie dziwię, gdyż nigdy nie przepadałam za ciastami z dodatkiem
cytryny... I całe szczęście, że tak się stało ,bo to ciasto jest po prostu bajeczne. Delikatne, puszyste, orzeźwiające z delikatną nutką
słodyczy. Bardzo warte polecenia, nie tylko wielbicielom
cytryny ;-)Znalezione tutaj .Składniki na
biszkopt:-6 dużych
jajek (ja dałam 7, bo nie miałam dużych)-3/4 szklanki
ksylitolu(lub
cukru trzcinowego)-4 łyżki
oleju-1
budyń śmietankowy-1 szklanka
mąki orkiszowej (lub pszennej)-1 mały
proszek do pieczeniaBiałka oddzielić od
żółtek, ubić je z
proszkiem do pieczenia i
ksylitolem na sztywną pianę.
Żółtka rozmieszać z
olejem i dodać do ubitych
białek. Następnie wsypać
mąkę i
budyń śmietankowy. Ubić na niskich obrotach, do połączenia składników. Wylać na blaszkę wyłożoną papierem i piec ok. 30 minut w temp. 170 stopni C. Nie na termoobiegu, tylko góra-dół. Ja piekłam na programie do pieczenia
biszkoptów. Odstawić do wystudzenia, a następnie przekroić na pół.Poncz:-sok z 1/2
cytryny-1 łyżeczka
ksylitolu-1/2-3/4 szklanki
wody(ja użyłam 1/2)Do
wody dodać
ksylitol,
sok z cytryny i zmieszać.

Krem
cytrynowy:-2 szklanki
wody-2
cytryny-6 łyżek
ksylitolu(lub
cukru trzcinowego)-2 budynie
śmietankowe-300g
masła-1
galaretka cytrynowa(najlepiej bez
cukru)+
ksylitol do
galaretki(dałam 75g)Jedną szklankę
wody zagotować z
sokiem wyciśniętym z obydwu
cytryn i
ksylitolem. Można dać także skórkę startą z 1
cytryny-ja pominęłam. W gorącej wodzie cytrynowej rozpuścić, dokładnie mieszając
galaretkę. Do drugiej szklanki
wody dodać proszek budyniowy i dokładnie rozmieszać. Następnie rozpuszczony proszek budyniowy wlać do naczynia z
galaretką i ugotować
budyń(z wyglądu przypomina
kisiel). Ostudzić. Do miękkiego
masła stopniowo dodawać przestudzony
budyń z
galaretką i zmiksować na gładki krem.

Krem
śmietanowy:-500ml kremówki(ja dałam 36%)-1 łyżka
ksylitolu-1
śmietan-fix (nie trzeba)Dobrze schłodzoną kremówkę ubić ze
śmietan-fixem i
cukrem lub
ksylitolem na sztywno.Ponadto:-gorzka lub
mleczna czekolada-ja starłam na tarce 2 kostki
gorzkiej czekolady
Przygotowanie ciasta:Przekrojoną jedną część
biszkoptu nasączyć 1/2 przygotowanego ponczu. Na to wyłożyć cały krem
cytrynowy, wyrównać. Przykryć drugą częścią
biszkoptu, lekko docisnąć. Skropić resztą ponczu. Na to wyłożyć przygotowaną ubitą
śmietanę. Wyrównać. Można widelcem wyrysować wzorek. Na to zetrzeć na tarce
czekoladę. Ja użyłam dwie kostki
gorzkiej czekolady(można dać więcej). Dobrze schłodzić.


Smacznego!:)