ßßß
Składniki:5 jaj10 łyżek cukru2 szklanki mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 szklanki oleju3-4 łyżki musu marchewkowegoMus z marchwi:50 dag marchwi1/2 szklanki cukru100 ml wodysok z 1/2 cytryny1 opakowanie galaretki cytrynowej1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru1 szklanka mleka1 opakowanie budyniu śmietankowego3/4 musu z marchwiWykonanie:Najpierw szykuję mus z marchwi. W tym celu umytą i obraną marchew, kroję w kostkę, zalewam wodą i wstawiam na najmniejszy gaz gotując pod przykryciem ok 30 min. Do miękkiej marchwi dosypuję cukier i duszę razem ok 40 min, od czasu do czasu mieszając. Miękką marchew miksuję na mus z sokiem cytrynowym, dosypuję galaretkę i mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian po jednym żółtku i po dwie łyżki cukru. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję porcjami do masy jajecznej. Cienkim strumieniem wlewam olej cały czas mieszając. Na końcu dodaję 1/4 musu marchewkowego. Formę do muffin smaruję tłuszczem i nakładam po dwie łyżki ciasta do każdej foremki. Piekarnik rozgrzewam do 180'C wstawiam ciasto i piekę 25 min. Wyjmuję i odstawiam na kilkanaście minut, następnie wyjmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia.W szklance mleka gotuję budyń, nakrywam folią i odstawiam by wystygł. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. na końcu dodaję mus z marchwi, mieszam dokładnie by nie było grudek. Masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam krem na wierzchu zimnych muffin. Całość delikatnie posypuję kakao.
Ten post bierze udział w konkursie na Facebook'u