Wykonanie
Upiekłam dziś
Panią Walewską i chciałam jeszcze zrobić
cukierki z
marchewki, ale nie chciało mi się czekać sześciu dni suszenia owych
słodyczy i idąc za ciosem zrobiłam muffiny z kremem z
marchewek. Brzmi dziwnie? Za to smakuje jak ambrozja :D Mmmmmmm, pokarm bogów! Polecam z czystym sumieniem.

Składniki:5 jaj10 łyżek
cukru2 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 szklanki
oleju3-4 łyżki musu
marchewkowegoMus z
marchwi:50 dag
marchwi1/2 szklanki
cukru100 ml
wodysok z 1/2
cytryny1 opakowanie
galaretki cytrynowej1/2 kostki
masła1/2 szklanki
cukru1 szklanka
mleka1 opakowanie budyniu
śmietankowego3/4 musu z
marchwiWykonanie:Najpierw szykuję mus z
marchwi. W tym celu umytą i obraną
marchew, kroję w kostkę, zalewam
wodą i wstawiam na najmniejszy gaz gotując pod przykryciem ok 30 min. Do miękkiej
marchwi dosypuję
cukier i duszę razem ok 40 min, od czasu do czasu mieszając. Miękką
marchew miksuję na mus z
sokiem cytrynowym, dosypuję
galaretkę i mieszam do rozpuszczenia
żelatyny. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.
Białka ubijam na sztywną pianę dodając na przemian po jednym
żółtku i po dwie łyżki
cukru.
Mąkę mieszam z
proszkiem do pieczenia i dodaję porcjami do masy jajecznej. Cienkim strumieniem wlewam
olej cały czas mieszając. Na końcu dodaję 1/4 musu
marchewkowego. Formę do muffin smaruję tłuszczem i nakładam po dwie łyżki ciasta do każdej foremki. Piekarnik rozgrzewam do 180'C wstawiam ciasto i piekę 25 min. Wyjmuję i odstawiam na kilkanaście minut, następnie wyjmuję z foremek i odstawiam do wystygnięcia.W szklance
mleka gotuję
budyń, nakrywam folią i odstawiam by wystygł.
Masło ucieram z
cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny
budyń. na końcu dodaję mus z
marchwi, mieszam dokładnie by nie było grudek. Masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam krem na wierzchu zimnych muffin. Całość delikatnie posypuję
kakao.


Ten post bierze udział w konkursie na Facebook'u