Wykonanie

Jak wyglądałby tłusty czwartek bez pączków?! Z tej okazji podaje Wam sprawdzony przepis autorstwa mojej ciotki. Pączki są bardzo konkretne, a przede wszystkim pyszne i długo pozostają świeże!Składniki:-8
żółtek-1
jajko-1,3 łyżeczki
soli-100g
ksylitolu(lub
cukru)-250g
masła(roztopionego)-1,5 szklanki
mleka(ciepłego)-0,5kg krupczatki(trochę do podsypywania)-0,5kg
mąki wrocławskiej (ja dałam 550g
mąki orkiszowej)-1 lub 2 łyżeczki
spirytusu lub
octuSkładniki na zaczyn:-15dag
drożdży-3 łyżki
mąki(kopiaste)-1 szklanka
mleka(ciepłego)-2 łyżeczki
cukru trzcinowego(lub zwykłego)Składniki na zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięciaUWAGA! Bardzo szybko rośnie
Jajko i
żółtka utrzeć z
solą i
ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodać zaczyn i resztę składników. Dokładnie wyrobić(ręcznie lub melakserem z hakiem). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie dwukrotnie "zbić" ciasto-musi rosnąć 3
razy. Trwa to około 1h. Następnie wyrośnięte ciasto wyłożyć na podsypany krupczatką blat i uformować długi, wąski wałek(ok. 5 cm) i wykrawać niedużym
kubkiem kulki. Lekko rozpłaszczyć i nałożyć na środek powidła lub
dżem. Dokładnie skleić i odłożyć na podsypaną lekko blaszkę, do ponownego wyrastania. Powinny postać jeszcze około 0,5h, w celu napuszenia.Smażyć na rozgrzanym tłuszczu(ok.180 stopni C) po kilka minut z każdej strony. Ja do smażenia używam
oleju kokosowego(jest rewelacyjny, nie pozostawia żadnego posmaku tak jak
oliwa lub
smalec). Ewentualnie smażyć na
Plancie.Po usmażeniu pączki odsączać na ręczniku papierowym i jeszcze najlepiej ciepłe polukrować ,ewentualnie zimne obsypać pudrem.
Lukier:Przygotowujemy standardowo
cukier puder, kilka kropli
olejku migdałowego(można użyć innego) oraz kremówka. Wszystkie składniki wymieszać do rozpuszczenia(dolewając do
cukru śmietanę) i lukrować jeszcze ciepłe pączki.


Smacznego!:))