Wykonanie
Ciasto:- 1 puszka
czerwonej fasoli ( 400g)- 3 kurze , średniej wielkości
jajka- 100 ml
jogurtu greckiego- 200 ml
miodu- 2 kopiaste łyżki
kakao- 1 łyżeczka
sody oczyszczonej- 1, 5 łyżeczki
proszku do pieczenia- 5 kopiastych łyżek
otrąb żytnichMasa
śmietanowo - serowa- 500ml
śmietany kremówki ( 30%)- 250 g
serka mascarpone- 100 g
cukru pudruFasolę przepłukujemy pod zimną
wodą dokładnie a następnie odrobinę osuszamy. Najlepiej papierowym ręcznikiem - tak aby było jak najmniej
wody. Tak przygotowaną
fasolę wrzucamy do blendera i chwilę miksujemy a następnie dodajemy
jajko i znów miksujemy a
potem następne i znów miksujemy.Przelewamy masę do miski, dodajemy kolejne
jajko i pozostałe "mokre" składniki czyli
jogurt i
miód.
Otreby i
kakao oraz
sodą i proszkiem mieszamy w osobnej misce. Miksujemy mokre składniki po czym powoli dodajemy suche składniki. Formę ( u mnie keksowa 22x12cm) wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180C przez około 45-50 min.
Śmietanę ubijamy na sztywno z
cukrem i dodajemy
serek mascarpone. Ciasto po przestudzeniu kroimy wzdłuż na pół i przekładamy kremem. Całość smarujemy pozostałym kremem i możemy dowolnie ozdobić. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 30 min do schłodzenia.



