Wykonanie
Dziś coś jarskiego i bardzo ciekawego na wigilijny stół. Propozycja dla wszystkich , którzy do tradycyjnych dań chcą dodać troszkę nowości . Pierogi są pyszne, zdrowe i uważam dość ciekawe. Do farszu dodałam suszonego
szczypiorku Piątnicy - jest to interesująca
przyprawa, która w kuchni może znaleźć wiele różnych zastosowań. Polecam tą
przyprawę jak również inne z tego sklepu :)Ciasto:- 300g
mąki + do podsypania- 2 łyżki gęstego
jogurtu naturalnego greckiego-szklanka ciepłej
wody- pół łyżeczki
soliFarsz- 400 g
szpinaku mrożonego- 300g ugotowanych i sprasowanych
ziemniaków ( mogą być z poprzedniego dnia)- 400 g
pomidorków koktajlowych- 100g
serka topionego- 3 ząbki
czosnku- garść suszonego
szczypiorku - u mnie z Piatnicy ( może być też pęczek świeżego)-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa - do smaku- 1 łyżka
masłaNa początek robimy farsz. Na patelni rozpuszczamy
masło. Na
masło wrzucamy
szpinak i troszkę go podsmażamy, Dodajemy przeciśnięty przez praskę
czosnek oraz pokrojone w ćwiartki
pomidorki. Wszystko chwilę podsmażamy po czym dodajemy
ziemniaki. Dokładnie podsmażamy co jakiś czas mieszając a na koniec doprawiamy do smaku
szczypiorkiem, gałką,
solą i
pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia,W tym czasie zabieramy się za ciasto. Z
mąki,
wody i
jogurtu oraz
soli wyrabiamy delikatne i elastyczne ciasto. Jeżeli
mąki jest za mało - wystarczy dosypać. Ciasto zostawiamy na chwilę w misce i przykrywamy ją ciepłym talerzem ( dobrze jest potrzymać go chwilę w gorącej wodzie ). Po jakiś 10 min wyjmujemy ciasto , rozwałkowujemy , wycinamy koła a na środek każdego układamy łyżeczkę farszu i zlepiamy. Ja tym razem użyłam do zlepiania zwykłego widelczyka do ciasta.Gotujemy pierożki w osolonej wrzącej wodzie około 3-5 min od wypłynięcia.Z góry przepraszam na zdjęcie ale zależało mi , żebyście zobaczyli jak to wygląda w środku a masa szpinakowa jakkolwiek baaardzo smaczna nie do końca jest fotogeniczna ;)


