Wykonanie
Ostatnio zasmakowałam
szpinaku, postanowiłam zrobić
drób, który także uwielbiam w sosie ze
szpinakiem w roli głównej. Sos miał być na bazie
śmietany, ale oczywiście ze mnie ciapa i nie kupiłam
śmietany. W lodówce za to był
jogurt naturalny - w kwestii niby mojej nigdy nie następującej diety;-) więc wykorzystałam to, co było. Byłam ciekawa efektu, wyszło smacznie, ba nawet bardzo smacznie;)Składniki:( na 2 porcje)
Pierś z kurczaka - 2 szt. pojedyncze
szpinak mrożony(brykiety) - 3 kulki
jogurt naturalny - 150 ml
sól - 2 szczypty
pieprz - 2 szczypty
gałka muszkatołowa - 1 szczypta
czosnek - 1 ząbek
pomidor - 1 sztuka
masło - 1 łyżka

Wykonanie:
Piersi z kurczaka myjemy(płukamy) osuszamy. Przecinamy każdą wzdłuż na 2 części (powstaną 4 cienkie medaliony). Następnie przyprawiamy szczyptą
soli i szczyptą
pieprzu. Na patelni grillowej rozgrzewamy
masło i smażymy
piersi kurczaka na rumiano z obu stron. W międzyczasie brykiety (zamrożone) kładziemy na drugą - rozgrzaną, suchą patelnie - rozmrożą się. Gdy będzie miękki dodajemy
jogurt naturalny,
sól,
pieprz,
gałkę muszkatołową i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Chwilę dusimy - i odstawiamy.
Pomidora kroimy w kostkę. Medaliony (u mnie, po 2 sztuki na porcje) układamy na talerzu, polewamy sosem i "obsypujemy" całość pokrojonym
pomidorem . podajemy np. z
ryżem.

Smacznego:)