Wykonanie
Oto smak moich wigilii i nie tylko :)
Rybka idealnie pasująca na wszelkie świeta i imprezy. Zbliżają się andrzejki więc jako zakąska - rewelacja. nawet mój mąż, który jak wiecie ( lub jeszcze nie) nie
jada ryb prócz
śledzi potrafi zjeść samodzielnie zawartość całego litrowego słoika więc musi po prostu być smaczna. Polecam z
serca bo jest cudowna i ma jeszcze jedną zaletę - można ją bezpiecznie przechowywać w słoiku przez wiele dni a nawet tygodni :)Może na zdjęciu nie wyglada rewelacyjnie ale smak.....to jest moje umami :D
Ryba w occie( porcja na dwa litrowe słoiki)- ok 1,5 kg
ryby morskiej( ja użyłam
dorsza)-
sól,
pieprz-
olej do smażenia- 1 duża
cebula biała-
liście laurowe,
ziele angielskieZalewa:- zalewy używa się w stosunku 1:5 czyli na jeden litr
wody 200 ml
octu i 5 łyżek
cukru, 1 łyżka
soliRybę myjemy, osuszamy i kroimy w kawałeczki. Oprószamy
solą i
pieprzem i obsmażamy na złoty kolor na gorącym
oleju. Słoiki myjemy i wyparzamy. Układamy
rybę w słoikach.
Cebulę kroimy w krążki - nie za grube i wkładamy do
ryby. Dokładamy kilka sztuk ziela i ze dwa
listki laurowe na słoik.Składniki zalewy dodajemy do garnka i zagotowujemy delikatnie - tak żeby się
cukier rozpuścił ale nie za mocno. Zalewamy
rybę ( nie studzimy zalewy). Zakręcamy słoik.
Ryba jest najlepsza po jednej , dwóch dobach.