Wykonanie
            W tym roku w moim ogródku urosła sobie zielona 
dynia. Troszkę inna jest w wyglądzie i smaku od tej tradycyjnej pomarańczowej ale chciałam spróbować czegoś innego. Wniosek - wolę tę 
pomarańczową ale żeby 
mieć porównanie trzeba spróbować. Zrobiłam więc dla porównania zupę krem z zielonej dyni ale dodałam więcej warzyw i 
ziół.- pół obranej i pokrojonej w kawałki średniej dyni ( u mnie wyszedł głęboki talerz z górką)- 6 średniej wielkości 
ziemnniaków- 2 
pory ( razem z niewielką częścią zieloną)- 2 duże 
marchewki- 1,7 l. 
wody ( lub 
bulionu)- 100g 
masła- 
sól, 
pieprz, garść świeżej 
szałwii ( może być suszona wtedy podejrzewam dobra łyżka) , 1 łyżeczka 
szafranu, 1,5 całej 
gałki muszkatołowej.
Marchew obieramy i kroimy w plasterki, 
pora obieramy i kroimy w plasterki, 
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wszystko razem podduszamy na 50g 
masła. Można dodać trochę 
wody żeby się nam nie przypaliło. Kiedy warzywa trochę zmiękną przerzucamy je do garnka i to samo na reszcie 
masła robimy z 
dynią. Kiedy 
dynia nam zmięknie dodajemy ją do reszty warzyw, zalewamy pozostałą 
wodą. Moje warzywa były wodniste - łącznie z 
dynią więc u mnie tyle 
wody wystarczyło ale możecie dodać więcej. Gotujemy do miękkości a następnie miksujemy na gładko. Dodajemy 
przyprawy i drobniutko porwaną 
szałwię. Chwilę gotujemy żeby wszystkie smaki się połączyły. Można podawać z grzankami, 
groszkiem ptysiowym , 
makaronem lub 
ryżem albo tak jak ja - zjadać bez niczego.



