Wykonanie
Zaczynamy odliczanie do świąt :) To mój ulubiony okres w roku bo kocham święta Bożego Narodzenia. Zawsze kombinuję co tu pysznego i nowego zrobić aczkolwiek pewne potrawy zawsze zostają niezmienione - tak jak i ten sernik. Zapraszam na kawałeczek ciasta i przepis :)Ciasto- 300 g
mąki pszennej typ. 650-250g
margaryny lub
masła- 4
żółtka (
białka do masy serowej)- szklanka
cukru-100g
migdałów-2 łyżki
kakao- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa- 1,5 kg
twarogu- 4
żółtka- 1
masło-
białka z 8 jaj- 1
budyń waniliowy- szklanka
cukruDo tego - 150 g
rodzynek i 150g różnych kandyzowanych skórek -
pomarańczy,
mango,
cytryny.Z
mąki, zimnego
masła lun
margaryny,
żółtek oraz
cukru oraz
kakao zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części . Każdą oddzielnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na minimum 20 min.
Ser mielimy. Miękkie
masło miksujemy na pulchną masę a następnie dodajemy po jednym
żółtku i
cukier. Powolutku dodajemy partiami zmielony
twaróg i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy
budyń i ubitą na sztywno pianę z
białek. Na sam koniec delikatnie wsypujemy
rodzynki i skórki i znów dokładnie mieszamy.Nastawiamy piekarnik na 160C ( przy termoobiegu, bez termoobiegu 180C). Na początek ścieramy jedną część ciasta - na tarce o dużych oczkach, równomiernie rozkładamy po całej powierzchni. Na to wykładamy masę
serową a na wierzch znów ścieramy kolejną cześć ciasta. Pieczemy dobrą godzinkę po czym zostawiamy sernik w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach do całkowitego ostygnięcia.