Wykonanie
U mnie w domu sernik to ciasto, które smakuje wszystkim. Jest pewnikiem na każdej imprezie bo wiadomo, że nasza rodzina i znajomi uwielbiają to ciasto bez względu na to, czy są zwolennikami ciast "kremowych" czy raczej " suchych". Staram się urozmaicać moje serniki i tym razem podałam w innej wersji co nie znaczy, że nie jest smaczny. Polecam do wypróbowania:)Ciasto- 300 g
mąki-250g
margaryny lub
masła- 4
żółtka (
białka do masy serowej)- szklanka
cukru-100g
migdałów-2 łyżki
kakao- 1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaMasa serowa- 1,5 kg
twarogu- 4
żółtka- 1
masło-
białka z 8 jaj- 1
budyń waniliowy- szklanka
cukrudo tego 3
brzoskwinie.
Migdały mielimy na bardzo drobno. Z
mąki, zimnego
masła lun
margaryny,
żółtek oraz
cukru zagniatamy ciasto. Dzielimy je na dwie części . Do jednej dodajemy zmielone
migdały , do drugiej
kakao. Każdą oddzielnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na minimum 20 min.
Ser mielimy. Ciepłe
masło miksujemy na pulchną masę a następnie dodajemy po jednym
żółtku i
cukier. Powolutku dodajemy partiami zmielony
twaróg i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy
budyń i ubitą na sztywno pianę z
białek.Nastawiamy piekarnik na 160C ( przy termoobiegu, bez termoobiegu 180C) . Na dużą prostokątną blachę ścieramy na początek ciasto
migdałowe. Na to układamy, obrane i pokrojone w plasterki
brzoskiwnie. Na
brzoskwinie układamy masę
serową. Na całość ścieramy na tarce o dużych oczkach ciasto
kakaowe. Pieczemy około godziny.