Wykonanie
Dziś chciałabym Wam przedstawić trochę inne mielone - z
orzechami włoskimi i
porem. Bardzo smaczne połączenie a kotlety są delikatne w smaku. Nie spodziewałam się, że takie może niezbyt oczekiwane połączenie może się okazać takie smaczne.- 600 g
mięsa mielonego wieprzowego- 150g zmielonych
orzechów włoskich- 1 czerstwa
bułka + trochę
wody do jej namoczenia- 1 duża
czerwona cebula- 1 biała część
pora- 1
jajko- 2 ząbki
czosnku-
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowa,
zioła prowansalskie - do smaku- ew. trochę
bułki tartej do związania
mięsa-
olej rzepakowy do smażeniaDo
mielonego mięsa dodajemy pokrojoną w kosteczką ( drobną)
cebulę, posiekany drobno
czosnek,
jajko, porozrywaną na części namoczoną
bułkę, posiekanego w pół plasterki
pora, zmielone
orzechy,
przyprawy i
jajko. Wszystko razem dokładnie mieszamy, Formujemy kulki wielkości dużej
mandarynki i smażymy na gorącym
oleju z każdej strony.


