Wykonanie
Witam Wam pięknie:) na początek chciałabym Wam bardzo gorąco podziękować za to, że jesteście, że mnie czytacie i dzielicie się swoimi opiniami. Dodajecie mi niezmiennie skrzydeł. Wielka buźka dla Was. Chciałabym Wam pokazać dziś bułeczki ale troszkę inaczej robione- mój synek był nimi zachwycony i ładnie zjadł.

- pół kostki
drożdży- 2 łyżki
cukru- 1
jajko- 1 szklanka
mleka- 3 łyżki stopionego
masła- pół kilo
mąki + do podsypania- 2 łyżki
oliwy do posmarowania
Drożdże rozkruszamy, zasypujemy
cukrem i i 1 łyżką
mąki, zalewamy ciepłym
mlekiem. Mieszamy i odstawiamy na ok, 15 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia . Kiedy zaczyn nam urośnie dodajemy
jajko,
masło, łyżkę
soli i resztę
mąki i wyrabiamy na gładkie ciasto. Wyrabiać należy do tej
pory, aż pojawią się pęchęrze powietrza w cieście. Odkładamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, przykrywając ciasto ściereczką.Kiedy ciasto wyrośnie formujemy z niego jeden duży wałek a następnie kroimy w mniejsze kilku centymetrowe. Z każdego kawałeczka formujemy długi cienki wałek i zawijamy w supełek. Na jednym końcu supełka widelcem robimy ogonek ptaszka a drugim końcu formujemy główkę.
Róbcie tak jak umiecie i nie przejmujcie sie kształtem:) Ma być zabawnie a nie precyzyjnie ;) Na koniec układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy
oliwą. Pieczemy w 180C ( przy termoobiegu- bez term. 200C) około 25 min.

Maczamy w
dżemie - u mnie
jabłkowo-
cukiniowy i jemy :DPrzepis bierze udział w akcji :