Wykonanie
W poprzednim
poście podałam Wam przepis na pilaw biedaka. jednak dużo go wychodzi i nie zawsze można go zjeść w całości. Można oczywiście zrobić mniejszą porcję ale jak jest więcej to trzeba wykorzystać. Dziś propozycja takiego wykorzystania- w
sałatce.Recyklingowa
sałatka- resztki pilawu biedaka ( lub pozostałego z obiadu,
ryżu,
makaronu lub obu naraz:) jeśli używacie tej wersji należy dodać jeszcze ok 10 dag
sera )- pozostałe z obiadu
mięso z kurczaka ( może być pieczone, smażone lub gotowane)- 1 opakowanie
mrożonego kalafiora- 3
ogórki kiszone- 2 łyżki
majonezu- 2 łyżki
jogurtu naturalnego- 1 łyżeczka
musztardy-
sól,
pieprz- ewentualnie jeden ząbek
czosnku.
Kalafior gotujemy do miękkości i studzimy.
Ogórki kroimy w kosteczkę.
Mięso i resztki z pilawu lub innych dodatków:) mieszamy ze sobą. Dorzucamy
ogórka i wystudzony
kalafior. Z
jogurtu,
majonezu i
musztardy robimy sos i wszystko razem ze sobą mieszamy. Doprawiamy do smaku. Jeśli używacie
czosnku należy go przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Odstawiamy do lodówki na 15 minut celem przegryzienia się składników.