ßßß Cookit - przepis na Jogurtowe placki z jabłkami

Jogurtowe placki z jabłkami

nazwa

Wykonanie

Lubimy od czasu do czasu słodkie kolacje.
Dzisiaj padło na placki z jabłkami, które dość często jadaliśmy w Al-Khobar.
Przepis jak zwykle bardzo prosty, a efekty..... ?
Niebo w gębie :D
Składniki
500 ml jogurtu naturalnego (w Arabii Saudyjskiej używaliśmy labanu zamiast jogurtu)
około 1 szklanki mąki pszennej (ilość użytej mąki zależy od gęstości jogurtu - otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, aby nie spływało z jabłek)
2 lub 3 duże słodkie jabłka
2 jajka
1 czubata łyżka cukru trzcinowego lub palmowego
1 czubata łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
olej do smażenia
cukier puder, miód lub syrop klonowy do posypania / polania placuszków
Przygotowanie
Jajka i jogurt dokładnie wymieszać z solą, cukrem oraz cukrem waniliowym.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jogurtowo - jajecznej. Mieszać łyżką lub mikserem do czasu, aż w cieście nie będzie już grudek. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdyby było zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodać jogurtu lub mąki.
Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 5-8 mm.
Każdy plaster zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor.
Usmażone placki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku.
Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym
Źródło:http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/2015/03/jogurtowe-placki-z-jabkami.html