Lubimy od czasu do czasu słodkie kolacje.Dzisiaj padło na placki z jabłkami, które dość często jadaliśmy w Al-Khobar.Przepis jak zwykle bardzo prosty, a efekty..... ?Niebo w gębie :DSkładniki500 ml jogurtu naturalnego (w Arabii Saudyjskiej używaliśmy labanu zamiast jogurtu)około 1 szklanki mąki pszennej (ilość użytej mąki zależy od gęstości jogurtu - otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany, aby nie spływało z jabłek)2 lub 3 duże słodkie jabłka2 jajka1 czubata łyżka cukru trzcinowego lub palmowego1 czubata łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soliolej do smażeniacukier puder, miód lub syrop klonowy do posypania / polania placuszkówPrzygotowanieJajka i jogurt dokładnie wymieszać z solą, cukrem oraz cukrem waniliowym.Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jogurtowo - jajecznej. Mieszać łyżką lub mikserem do czasu, aż w cieście nie będzie już grudek. Otrzymane ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Gdyby było zbyt gęste lub zbyt rzadkie dodać jogurtu lub mąki.Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w plastry grubości 5-8 mm.Każdy plaster zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym oleju na ciemno złoty kolor.Usmażone placki odsączyć z oleju na papierowym ręczniku.Podawać gorące, posypane cukrem pudrem lub polane miodem albo syropem klonowym