Wykonanie
Im dłużej mieszkam w Al-Khobar, tym bardziej rozsmakowuję się w arabskich słodyczach. Na poczatku często miałem wrażenie, że wszystkie są mocno przesłodzone, teraz już mi to niemal nie przeszkadza.Reweleacyjne jest moim zdaniem ciasto Om Ali, na które przepis dostałem od Hossama, a ostatnio moim faworytem stał się pochodzący z Libanu deser mafroukeh.Mafroukeh jest chyba zupełnie nieznany w Polsce, ja w każdym bądź razie nie znalazłem w Internecie żadnej wzmianki po polsku na temat tego smakołyku.A szkoda, bo jest bardzo smaczny i możliwy do przygotowania w
polskich warunkach.SkładnikiNa
syrop1 szklanka
cukru1/2 szklanki
wody1 łyżeczka
wody z kwiatu
pomarańczy1/2 łyżeczki
soku z cytrynyPrzygotowanie
syropu :
Cukier rozpuścić w wodzie i zagotować na małym ogniu, kiedy
syrop zacznie się gotować dodać
sok z cytryny, zmniejszyć ognień i gotować do czasu, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać
wodę z kwiatu
pomarańczy, wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Na ciasto mafroukeh2 szklanki semoliny lub jeśli macie dostęp to knafeh mafroykeh1/2 szklanki klarowanego
masła lub 1/2 kostki
masła niesolonego1 szklanka
cukru pudru1 szklanka posiekanych, uprażonych
orzechów (mogą być
pisacje,
migdały,
orzechy piniowe itp.)1/4 do 1/2 szklanki
syropu (dodawać ostrożnie, bo ciasto musi być gęste)1 - 2 łyżki
wody różanejPrzygotowanie ciasta mafroukehNa suchą patelnię wsypać semolinę i podsmażać na małym ogniu około 5 minut. Po tym czasie stopniowo dodawać
masło (jeśli używamy zwykłego
masła w kostce, to pokroić je na cienkie plasterki) i cały czas mieszać dopóki
masło nie zostanie wchłonięte.Dodać
cukier puder i nadal mieszając podsmażać do uzyskania ciemnobrązowej barwy, a następnie dodać
syrop i
wodę różaną.Mieszać przez kolejne 5 minut, aż składniki się połączą i uzyskamy miękkie ciasto. Następnie odstawić do ostygnięciaNa krem qashta3,5 do 4 szklanek
wody2 szklanki
mleka w proszku2 łyżki
mąki kukurydzianej2 łyżki
cukru1 łyżka
wody z kwiatu
pomarańczyPrzygotowanie kremuDwie szklanki
mleka w proszku rozpuścić w 4 szklankach
wody.2,5 szklanki rozpuszczonego
mleka wlać do rondelka i podgrzewać. Pozostałe
mleko wymieszać z
mąką kukurydzianą i
cukrem, a następnie ciągle mieszając dodać do
mleka gotującego się w rondelku.Krem podgrzewamy mieszając do chwili, aż będzie gęsty. Na koniec dodać
wodę z kwiatu
pomarańczy, wyłączyć ogień, a krem pozostawić do ostygnięcia.Łączenie składnikówPrzestudzone ciasto przełożyć na płaski półmisek, kiedy ciasto będzie już zupełnie zimne nałożyć krem qashta i posypać siekanymi uprażonymi
orzechami. Można dodatkowo ozdobić
dżemem różanymCiasto przechowywać w lodówce, podawać schłodzone