Wykonanie

1 szkl
mleka w proszku1 szkl
cukru1/2 szkl
wody5 dag
masła10 ziaren
kardamonumieszankę można wzbogacić
sokiem z cytryny,
migdałami lub
pistacjamiCukier i
wodę gotować ciągle mieszając aż,
syrop zacznie gęstnieć (tzw. metoda "na nitkę").
Mleko w proszku podsmażamy na
maśle (ok 2 minut), po czym dodajemy do
syropu wraz z
kardamonem. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie wylewamy do foremki.Ja skorzystałam z foremek do babeczek, by
potem wyjąć deser z papierków, wystarczyło włożyć papierek na 4 sekundy do przegotowanej
wody- bardzo ładnie odchodził:)

2 szkl
mleka w proszku2 szkl
cukru1 szkl
wody10 dag
masła15 ziaren
kardamonusok z 1
cytryny3 łyżki
płatków migdałowychCukier i
wodę gotować ciągle mieszając aż,
syrop zacznie gęstnieć, wtedy dodać ziarna
kardamonu i
sok z cytryny następnie dodać
masło, a gdy się rozpuści dodać
płatki migdałowe i
mleko w proszku. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy, następnie wylewamy do foremki.Ja skorzystałam z foremek do babeczek, by
potem wyjąć deser z papierków, wystarczyło włożyć papierek na 3 sekundy do przegotowanej
wody- bardzo ładnie odchodził:)Milk Burfi4 szklanki
mleka pełnego4 łyżeczki świeżego
soku z cytryny4 łyżki
mleka w proszku6 łyżek
cukru pudru6 łyżek
masła (ghee)1 łyżeczka proszku
kardamon lub 10 ziaren
Mleko zagrzać, dodać
sok z cytryny- powstanie
twarożek, który odcedzamy (pozostawiamy do odsączenia na 3h). Wymieszać
mleko w proszku z
cukrem, dodać do
sera i zagnieść na jednolitą masę. Na patelni rozpuścić
masło, dodać masę
serową i smażyć na bardzo wolnym ogniu aż
masło się oddzieli. Przestudź i dodaj
kardamon. Zagnieć ponownie uformuj placek i pozostaw do ostygnięcia. Wtedy pokrój w kostkę.