Wykonanie
Idzie lato, co widać również w kuchni, bo obiady są coraz lżejsze. Często nie mam ochoty na
mięso a na
szpinak ochotę mam zawsze. :-) Zwłaszcza z
makaronem i
sadzonym jajkiem, do tego kubek
maślanki... najlepsze połączenie jakie może być! To danie jest potwierdzeniem, że proste rozwiązania są najlepsze, również w kuchni.

100g suchego
makaronu spaghettipęczek
świeżego szpinaku1 duża
czerwona cebula1 ząbek
czosnkujajko3 łyżki
startego sera długodojrzewającego
olejsól,
pieprz,
papryka ostra1.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.2.
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym
oleju. Dodajemy posiekany
szpinak, przeciśnięty przez praskę
czosnek,
sól i
pieprz. Dusimy do wyparowania
wody, po czym łączymy z ugotowanym
makaronem. Wykładamy na talerz.3. Na patelni rozgrzewamy
olej, wbijamy
jajko, posypujemy
solą,
pieprzem,
ostrą papryką i chwilę smażymy. Układamy na
makaronie, posypujemy startym,
żółtym serem.

