Wykonanie
Przyznam szczerze, że do ostatniej chwili bałam się efektu tego eksperymentu. Okazało się, że niepotrzebnie. Smak
sosu jest oryginalny i niepowtarzalny, z pewnością warty wypróbowania, ale wyłącznie przez osoby nie bojące się nowych smaków. O wielbicieli zupy ogórkowej się nie martwię, na pewno pokochają jego smak. ;-) Skorzystałam z gotowego przecieru
ogórkowego firmy
Orzech. Polecam każdemu, kto nie chce tracić czasu na tarkowanie
ogórków. :-)
Schab podałam z pęczotto i
fasolką szparagową.

400g
schabu2 łyżki
oleju1 łyżeczka
słodkiej papryki1/2 łyżeczki
ostrej papryki1/2 łyżeczki
papryki chilli4 krople
Tabascoszczypta
soli i
pieprzu2
cebule500ml
bulionu warzywnego350g
kiszonych ogórków, u mnie przecier
ogórkowy Orzech1 łyżka
mąki1. Plastry
schabu rozbijamy i kroimy w kostkę.
Mięso umieszczamy w misce, dodajemy: 2 łyżki
oleju, łyżeczkę
papryki słodkiej, pół łyżeczki
papryki ostrej, pół łyżeczki
chilli, 4 krople
tabasco,
sól i
pieprz do smaku.2. Na rozgrzaną patelnię przekładamy przyprawione
mięso. Smażymy około 10 minut, po czym dodajemy pokrojoną w kostkę
cebulę. Podsmażamy. Wlewamy 500ml
wody,
kostkę rosołową, dusimy około 30 minut, do odparowania większości
wody.3.
Ogórki ścieramy na tarce lub miksujemy w blenderze. Dodajemy do
mięsa wraz z 1/2 szklanki
wody. W odrobinie
wody rozrabiamy łyżkę
mąki, dodajemy do sosu, dusimy kilka minut aż zgęstnieje.


