Wykonanie
Trudno wymienić wszystkie pozytywne właściwości
szpinaku. Jest ich tak wiele, że powinniśmy pamiętać o tym by włączać go do naszej diety jak najczęściej. Im mniej przetworzony, tym więcej jest w nim wartości odżywczych, dlatego dziś proponuję
sałatkę ze
świeżym szpinakiem. Smak surowego
szpinaku porównywalny jest do smaku
sałaty a więc całość nabiera smaku dodatków i przede wszystkim aromatu użytego dressingu.

(składniki na 2 porcje)10 dużych liści
świeżego szpinaku2
jajka1 mała
czerwona cebula1
pomidor1
ogórek gruntowyDressing:1 łyżka
oliwy z oliwek2 łyżki
wody2 gałązki świeżego
koperku1 ząbek
czosnkupo szczypcie:
soli,
pieprzu,
papryki słodkiej,
estragonu,
kurkumy1. Liście
szpinaku siekamy,
ogórka kroimy w plastry,
pomidora w kostkę,
cebulę w półplastry.2.
Jajka gotujemy na twardo. Studzimy i kroimy na 3 lub 4 części.3. Przygotowujemy dressing:
koperek bardzo drobno siekamy, ząbek przeciskamy przez praskę,
oliwę i
wodę mieszamy z
ziołami i
przyprawami.4. Na spodzie talerza układamy
szpinak, warzywa,
jajka. Całość polewamy dressingiem. Należy spożyć od razu po przyrządzeniu.

