ßßß
1 szklanka suszonych grzybów, u mnie pół na pół: podgrzybki suszone Nasza Chata i maślaki suszone Nasza Chata1,5 litra bulionu drobiowego2 marchewki1 pietruszka1 porsól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie2-3 łyżki śmietany1. Grzyby zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na około godzinę. Po tym czasie kroimy je a wody z moczenia nie wylewamy - przecedzamy przez sitko w celu usunięcia nieczystości i przelewamy ją do garnka.2. Do garnka dolewamy 1,5 litra bulionu, wrzucamy pokrojone: grzyby, marchewkę, pietruszkę, por oraz liść laurowy, ziele angielskie.3. Gotujemy przez około 30-40 minut, do miękkości warzyw i grzybów.4. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy śmietanę.5. Podajemy z makaronem lub chlebem.
