Wykonanie
Podczas zimy trudno jest odtworzyć na talerzu smaki wiosny i lata. Mrożonki nie oddadzą pełni smaku świeżych nowalijek i letnich
owoców. Natomiast smaki jesieni mamy na wyciągnięcie ręki a kryją się w suszonych prawdziwkach, podgrzybkach i maślakach. :-) Dziś prezentuję zupę
grzybową z
suszonych grzybów. Dobrze smakuje zarówno z
makaronem jak i z kromką
chleba.

1 szklanka
suszonych grzybów, u mnie pół na pół: podgrzybki suszone Nasza Chata i
maślaki suszone Nasza Chata1,5 litra
bulionu drobiowego2
marchewki1
pietruszka1
porsól,
pieprz,
liść laurowy,
ziele angielskie2-3 łyżki
śmietany1.
Grzyby zalewamy gorącą
wodą i pozostawiamy na około godzinę. Po tym czasie kroimy je a
wody z moczenia nie wylewamy - przecedzamy przez sitko w celu usunięcia nieczystości i przelewamy ją do garnka.2. Do garnka dolewamy 1,5 litra
bulionu, wrzucamy pokrojone:
grzyby,
marchewkę,
pietruszkę,
por oraz
liść laurowy,
ziele angielskie.3. Gotujemy przez około 30-40 minut, do miękkości warzyw i
grzybów.4. Na koniec doprawiamy do smaku i dodajemy
śmietanę.5. Podajemy z
makaronem lub
chlebem.

