ßßß Cookit - przepis na Śnieżno - kokosowe muffinki

Śnieżno - kokosowe muffinki

nazwa

Wykonanie

Święta coraz bliżej, więc i ja sukcesywnie, podczas gotowania i pieczenia wprowadzam się w świąteczny nastrój. :-) Dziś przyszedł czas na śnieżno - kokosowe muffinki. Delikatne babeczki z wyraźnym, kokosowym akcentem. Zamiast mleka dodałam napój sojowy, który jak się okazało, może być fantastycznym zamiennikiem. Przepis zapisałam dawno temu, niestety nie pamiętam skąd pochodzi.
Babeczki:
1 i 1/2 szklanki mąki
100g masła
1/2 szklanki cukru pudru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/2 szklanki mleka (u mnie napój sojowy z wapniem od De Care)
1 łyżeczka aromatu waniliowego
Kokosowe wykończenie:
50g masła
200ml śmietanki 30% lub 36%
50g wiórków kokosowych
1. Masło i cukier puder ucieramy na gładką masę. Dalej miksując dodajemy jajka i aromat waniliowy.
2. Zmniejszamy prędkość miksera, stopniowo dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Na samym końcu wlewamy mleko (u mnie napój sojowy). Miksujemy na gładką masę.
3. Masę przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia.
4. W garnku rozpuszczamy 30g masła, dodajemy połamaną w kostki białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji.
5. Wierzch każdej babeczki smarujemy kremem i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/sniezno-kokosowe-muffinki.html