Wykonanie
Święta coraz bliżej, więc i ja sukcesywnie, podczas gotowania i pieczenia wprowadzam się w świąteczny nastrój. :-) Dziś przyszedł czas na śnieżno -
kokosowe muffinki. Delikatne babeczki z wyraźnym,
kokosowym akcentem. Zamiast
mleka dodałam
napój sojowy, który jak się okazało, może być fantastycznym zamiennikiem. Przepis zapisałam dawno temu, niestety nie pamiętam skąd pochodzi.

Babeczki:1 i 1/2 szklanki
mąki100g
masła1/2 szklanki
cukru pudru2
jajka1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soli1/2 szklanki
mleka (u mnie
napój sojowy z wapniem od De Care)1 łyżeczka
aromatu waniliowegoKokosowe wykończenie:50g
masła200ml
śmietanki 30% lub 36%50g
wiórków kokosowych1.
Masło i
cukier puder ucieramy na gładką masę. Dalej miksując dodajemy
jajka i
aromat waniliowy.



2. Zmniejszamy prędkość miksera, stopniowo dodajemy
mąkę,
proszek do pieczenia i
sól. Na samym końcu wlewamy
mleko (u mnie
napój sojowy). Miksujemy na gładką masę.


3. Masę przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zostawiamy do wystudzenia.

4. W garnku rozpuszczamy 30g
masła, dodajemy połamaną w kostki
białą czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy do lodówki i chłodzimy masę. Ubijamy
śmietanę kremówkę, mieszamy ze schłodzoną masą do uzyskania gładkiej konsystencji.


5. Wierzch każdej babeczki smarujemy kremem i obficie obsypujemy wiórkami kokosowymi.
