Wykonanie
Sylwester lada dzień, prezentuję więc propozycję pysznej przekąski. :-) Pyszne, mięciutkie rożki z nadzieniem, z posmakiem
sosu teriyaki zrobią furorę na każdej imprezie. Smakują dobrze na gorąco i na zimno. Podczas pieczenia rożki rozklejają się, uwidaczniając pyszne nadzienie. Przepis na to ciasto mam od kilku lat, nie zawodzi w żadnej sytuacji.

Ciasto:3 i 3/4 szklanki
mąki pszennej200g
masła4 łyżeczki
cukru-pudru1 łyżeczka
soli50g
drożdży1/2 szklanki kwaśnej
śmietany4
żółtka1 całe
jajko(+ zostawiamy
białko do smarowania)Nadzienie:250g
mięsa mielonego1
czerwona papryka200g
pieczarek1 duża
cebula6 łyżek
sosu teriyaki od De Care1.
Drożdże rozpuszczamy w
śmietanie. Do miski przekładamy wszystkie składniki na ciasto, zagniatamy i chłodzimy w lodówce przez około 30 minut.


2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Na patelni podsmażamy
cebulę z
papryką. Po kilku minutach dodajemy
mięso mielone, które doprawiamy
solą i
pieprzem i zalewamy
sosem teriyaki. Smażymy 10 minut. Dodajemy
pieczarki i dusimy do miękkości warzyw, aż
woda odparuje. Studzimy.



3. Ciasto wałkujemy niezbyt cienko i kroimy na kwadraty. Na środku każdego wykładamy łyżkę farszu i sklejamy w trójkąty (podczas pieczenia rożki się "otworzą".


4. Rożki pieczemy w temperaturze 185 stopni, przez około 25 minut.

