ßßß Cookit - przepis na Babeczki bez glutenu, jajek i laktozy z ekologiczną mąką kukurydzianą Symbio

Babeczki bez glutenu, jajek i laktozy z ekologiczną mąką kukurydzianą Symbio

nazwa

Wykonanie

W moim domu gości mała dziewczynka z nietolerancją glutenu, laktozy i uczuleniem na jajka. Musiałam więc poeksperymentować. :-) Efekt jest bardzo zadowalający, choć babeczki z mąk bezglutenowych są zupełnie różny od wypieków z mąki pszennej. Przepis pochodzi z forum: KLIK .
1 szklanka ekologicznej mąki kukurydzianej Symbio
1/2 szklanki mąki ryżowej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru,
1 szklanka mleka roślinnego (ryżowe, sojowe)
1/2szklanki oleju
1/2 banana
garść rodzynek
1. Mąkę kukurydzianą, mąkę ryżową, proszek do pieczenia oraz cukier przekładamy do miski i mieszamy.
2. Dodajemy mleko, olej, rodzynki i wszystko ze sobą mieszamy.
3. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy na muffinki. Na wierzch wykładamy kawałki banana pokrojone w plastry.
4. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/12/babeczki-bez-glutenu-jajek-i-laktozy-z.html