Wykonanie
W moim domu gości mała dziewczynka z nietolerancją glutenu, laktozy i uczuleniem na
jajka. Musiałam więc poeksperymentować. :-) Efekt jest bardzo zadowalający, choć babeczki z mąk bezglutenowych są zupełnie różny od wypieków z
mąki pszennej. Przepis pochodzi z forum: KLIK .
1 szklanka ekologicznej
mąki kukurydzianej Symbio1/2 szklanki
mąki ryżowej,1 łyżeczka
proszku do pieczenia,1/2 szklanki
cukru,1 szklanka
mleka roślinnego (
ryżowe,
sojowe)1/2szklanki
oleju1/2
bananagarść
rodzynek1.
Mąkę kukurydzianą,
mąkę ryżową,
proszek do pieczenia oraz
cukier przekładamy do miski i mieszamy.
2. Dodajemy
mleko,
olej,
rodzynki i wszystko ze sobą mieszamy.
3. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy na muffinki. Na wierzch wykładamy kawałki
banana pokrojone w plastry.
4. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.