Wykonanie
Jeśli chcemy zrobić muffinki, postępujemy wg zasady starej jak świat, czyli mieszamy porządnie osobno składniki suche i osobno mokre, a
potem łączymy jedne z drugimi i mieszamy już niezbyt dokładnie, tylko do połączenia składników.
Składniki suche czyli:- 2 szklanki
mąki,- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 0,5 szklanki
kakao (100ml),- 0,5 szklanki
cukru.Składniki mokre:- 2 małe, dojrzałe
banany rozgniecione widelcem,- 3/4 szklanki
oleju,- 1 szklanka
mleka roślinnego.Teraz wlewamy mokre do suchych, mieszamy i do całości dorzucamy połamaną na kawałki
gorzką czekoladę - 1 tabliczkę lub 2, nie trzeba sobie żałować ;)
Pieczemy, oblewamy rozpuszczoną wcześniej polewą
kakaowo-
orzechową Belbake, znaną w środowisku jako "nugat z Lidla" :))(Uwaga! Polewa dostępna wyłącznie w okresie świąt zimowych, należy wtedy zaopatrzyć się w co najmniej 20 pudełek, bo
potem nie będzie, aż do listopada ;)Dla zainteresowanych skład:
cukier,
orzechy laskowe 42,5%, tłuszcz
kakaowy, miazga
kakaowa.Na górę jeszcze obowiązkowo posiekane
orzechy laskowe i mamy super muffiny
czekoladowo-
orzechowe do codziennej
kawy albo okrągłe ciasto na 35 urodziny, SMACZNEGO :)