Wykonanie
Jedynie trzy składniki na ciasto i dowolność jeśli chodzi o farsz. :-) Robi się je szybko i łatwo, ciasto jest plastyczne, nie klei się. Z podanej porcji wyszły mi 54 sztuki pysznych, rumianych pierożków. Przepis mam od wielu lat, znalazłam go tutaj: KLIK .

Ciasto:500g
twarogu półtłustego250g
margaryny3 i 3/4 szklanki
mąki2 łyżeczki
soliFarsz:2 średnie
cebule300g
mięsa mielonegokilka sztuk małych
pieczarek3 plasterki
żółtego serakulka
mozzarelli3 łyżki
koncentratu pomidorowegopapryka słodka,
papryka ostra,
pieprz,
sól, gyros,
czosnek granulowany
olej do smażenia+
jajko do smarowania1. Przygotowujemy ciasto.
Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem.

2. Do
twarogu dodajemy pokrojoną w kostkę
margarynę oraz (może być nawet z lodówki, ale wtedy trzeba będzie dłużej ugniatać ciasto by składniki się połączyły). Wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy.

3. Dodajemy
mąkę i ponownie zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Jeśli klei się do rąk, dodajemy więcej
mąki, wszystko zależy od wilgotności użytego
twarogu. Gotową masę owijamy folią i wkładamy do lodówki.


4. Przygotowujemy składniki do farszu.
Cebulę kroimy drobno,
pieczarki,
ser żółty i
mozzarellę ścieramy na tarce.

5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy
cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy
mięso mielone, które posypujemy
przyprawami:
solą,
pieprzem,
papryką słodką,
papryką ostrą, gyrosem i
czosnkiem. Podsmażamy aż
mięso przestanie być surowe, dodajemy
pieczarki. Całość dusimy do momentu aż
woda wyparuje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce, Po wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi
serami.



6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym
jajkiem, posypujemy
pieprzem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.




