ßßß
Ciasto:500g twarogu półtłustego250g margaryny3 i 3/4 szklanki mąki2 łyżeczki soliFarsz:2 średnie cebule300g mięsa mielonegokilka sztuk małych pieczarek3 plasterki żółtego serakulka mozzarelli3 łyżki koncentratu pomidorowegopapryka słodka, papryka ostra, pieprz, sól, gyros, czosnek granulowanyolej do smażenia+ jajko do smarowania1. Przygotowujemy ciasto. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem.
2. Do twarogu dodajemy pokrojoną w kostkę margarynę oraz (może być nawet z lodówki, ale wtedy trzeba będzie dłużej ugniatać ciasto by składniki się połączyły). Wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy.
3. Dodajemy mąkę i ponownie zagniatamy. Ciasto powinno być elastyczne, gładkie. Jeśli klei się do rąk, dodajemy więcej mąki, wszystko zależy od wilgotności użytego twarogu. Gotową masę owijamy folią i wkładamy do lodówki.
4. Przygotowujemy składniki do farszu. Cebulę kroimy drobno, pieczarki, ser żółty i mozzarellę ścieramy na tarce.
5. Przygotowujemy farsz. W garnku podsmażamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy mięso mielone, które posypujemy przyprawami: solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą, gyrosem i czosnkiem. Podsmażamy aż mięso przestanie być surowe, dodajemy pieczarki. Całość dusimy do momentu aż woda wyparuje, po czym odstawiamy w chłodne miejsce, Po wystygnięciu mieszamy z przygotowanymi serami.

6. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy niezbyt cienko na blacie. Wykrawamy kółka dowolnej wielkości. Na środek każdego kółka wykładamy farsz i sklejamy tak jak pierogi. Układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy pieprzem. Pieczemy 20-25 minut w temperaturze 200 stopni.



