Wykonanie
Po dzisiejszych wypiekach mam nowego faworyta jeśli chodzi o muffinki. :) Muffinki
jabłkowe - zbite, wilgotne, bardzo słodkie. Całości dopełnia chałwowa kruszonka. Strzał w dziesiątkę!

(ja robiłam muffinki z połowy porcji, w przepisie składniki na 12 foremek)Składniki suche:2 i 1/4 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia3/4 szklanki
cukru2 łyżeczki
cukru waniliowegoszczypta
soliSkładniki mokre:2
jajka200ml
jogurtu naturalnego120ml
oleju1
jabłko pokrojone w kostkęKruszonka:1/2 szklanki
mąki30g
masła1/4 szklanki
cukru pudru1/2 batona
chałwy (lub cały mały)1. Przygotowujemy kruszonkę. W misce umieszczamy
mąkę,
masło,
cukier i
chałwa. Wyrabiamy ręką do momentu aż ciasto zacznie rozdzielać się w charakterystyczną kruszonkę.

2. W dwóch osobnych miskach umieszczamy składniki suche i mokre. W każdej z misek mieszamy składniki do ich połączenia.
Jabłko kroimy w kostkę.


3. Składniki mokre przelewamy do składników suchych. Niedokładnie mieszamy, tylko do połączenia składników. Na koniec dodajemy pokrojone
jabłka.

4. Ciasto przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Całość obficie posypujemy kruszonką.

5. Pieczemy przez 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
