Wykonanie
Palmiery to chyba najszybszy sposób na słodką przekąskę z
ciasta francuskiego.Jeśli bazujemy na gotowym cieście, do ich upieczenia będziemy potrzebować dodatkowo tylko
cukru i
cynamonu. Oczywiście przepis możemy dowolnie modyfikować dodając (lub zamieniając) zmielone
orzechy, startą
czekoladę,
migdały ... lub oblewając je np. stopioną
czekoladą.
Ciasteczka są łatwe i szybkie do zrobienia, więc bez problemu poradzą sobie z nimi nawet mniej wprawione w sztuce kulinarnej
panie domu :))Są pyszne szczególnie lekko ciepłe :-)

Składniki:op. gotowego c
iasta francuskiego (u mnie 375g)1/4 szkl.
cukru1/2 op.
cynamonuWykonanie:

Ciasto rozwijamy na blacie stołu lekko posypanego
mąką. Delikatnie rozwałkowujemy. Ja przecięłam ciasto na pół, aby otrzymać 2 węższe prostokąty. (Otrzymałam dzięki temu więcej
ciasteczek w wersji mini). Płat ciasta posypujemy
cukrem wymieszanym z
cynamonem. Rolujemy prawy, dłuższy bok do środka, a następnie analogicznie - lewy. Otrzymany rulonik tniemy na 1cm kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st. na ok 13-15 minut (w zależności od wielkości
ciastek) do zrumienienia.Z podanych składników otrzymałam 2 blachy mini
ciasteczek.
