ßßß Cookit - przepis na SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY STOŻKOWEJ

SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY STOŻKOWEJ

nazwa

Wykonanie

Kapusta stożkowa.
Pyszna i stosunkowo mało znana odmiana białej kapusty.
Ma bardziej kruche i soczyste liście, lekki słodkawy smak i rewelacyjnie sprawdza się we wszystkich warzywnych surówkach. W UK odmiana jest bardzo popularna, można znaleźć ją w każdym większym markecie, niestety nie wiem jak z popularnością tej pysznej kapusty w Polsce. W każdym razie jeśli uda Wam się taką kapustę kupić - polecam gorąco.
I zachęcam do zrobienia z niej pysznej surówki :))
Składniki:
1 młoda ka pusta stożkowa
2 marchewki
kawałek selera
1 mała cebulka
3-4 rzodkiewki
koperek
olej
sól
cukier
sok z cytryny
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno nożem. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 minut. Marchewkę, seler, rzodkiewkę ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy z kapustą. Skrapiamy sokiem z cytryny, olejem, doprawiamy do smaku solą, szczyptą cukru. Posypujemy dużą ilością posiekanego koperku, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 20-30 minut, aby wszystkie smaki wzajemnie się "przegryzły".
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/05/surowka-z-modej-kapusty-stozkowej.html