Wykonanie
Kapusta stożkowa.Pyszna i stosunkowo mało znana odmiana
białej kapusty.Ma bardziej kruche i soczyste liście, lekki słodkawy smak i rewelacyjnie sprawdza się we wszystkich warzywnych surówkach. W UK odmiana jest bardzo popularna, można znaleźć ją w każdym większym markecie, niestety nie wiem jak z popularnością tej pysznej
kapusty w Polsce. W każdym razie jeśli uda Wam się taką
kapustę kupić - polecam gorąco.I zachęcam do zrobienia z niej pysznej surówki :))

Składniki:1
młoda ka pusta stożkowa2
marchewkikawałek
selera1 mała
cebulka3-4
rzodkiewkikoperekolejsólcukiersok z cytrynyWykonanie:
Kapustę szatkujemy lub kroimy drobno nożem. Lekko solimy, ugniatamy i odstawiamy na 20 minut.
Marchewkę,
seler,
rzodkiewkę ścieramy na tarce na oczkach. Mieszamy z
kapustą. Skrapiamy
sokiem z cytryny,
olejem, doprawiamy do smaku
solą, szczyptą
cukru. Posypujemy dużą ilością posiekanego
koperku, mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 20-30 minut, aby wszystkie smaki wzajemnie się "przegryzły".
