Wykonanie
Pyszne
drożdżowe ciasto, które uświetnione zostało
bezową pianką, kruszonką i
rabarbarem.Świetnie dobrana kompozycja smakowa.Balans
słodyczy bezy i kruszonki i kwaskowatego
rabarbaru wspaniale zachowany.Dziękuję Ewie z bloga Z
Cukrem Pudrem za ten wspaniały przepis, który lekko zmodyfikowałam.

Składniki na
ciasto drożdżowe:(u mnie blaszka 30cmx22cm)2,5 s zklanki
mąki pszennej5
żółtek3/4 szklanki ciepłego
mleka30 gramów
drożdży5 łyżek
cukru1
cukier wanilinowy1 czubata łyżka
masłaszczypta sol iPonadto:ok 1 kg
rabarbaru5 łyżek
cukruRabarbar obieramy i kroimy na około 1 cm plasterki, zasypujemy 5 łyżkami
cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 - 40 minut.Po tym czasie
rabarbar odsączamy na sitku.Składniki na piankę:5
białek3/4 szkl.
cukru1
cukier wanilinowy1/4 szklanki
olejuszczypta
soli2 paczki budyniu
waniliowego lub
śmietankowego bez
cukru (łącznie 80 gramów)
Białka ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno, następnie wsypujemy
cukier i
cukier waniliowy, miksujemy na najwyższych obrotach do rozpuszczenia
cukru . Następnie do ubitych na sztywno
białek dosypujemy proszek budyniowy i miksujemy na średnich obrotach do połączenia składników(nie za długo). Na końcu małym strumyczkiem wlewamy
olej i znów miksujemy na średnich obrotach do uzyskania pianki o jednolitej konsystencji.Składniki na kruszonkę:100 gramów miękkiego
masła ewentualnie
margaryny1 szklanka
mąki pszennej0,5 szklanki
cukruMąkę przesiewamy z
cukrem i
cukrem waniliowym, dorzucamy
masło i zagniatamy, do momentu otrzymania konsystencji kruszonki. Odstawiamy do lodówki na czas robienia ciasta.
Masło stapiamy, schładzamy do temperatury pokojowej.
Drożdże dokładnie rozprowadzamy w
mleku, dodajemy 1 łyżeczkę
mąki i 1 łyżeczkę
cukru, mieszamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut do wyrośnięcia.Pozostałą
mąkę mieszamy z
solą,
cukrem i
cukrem wanilinowym, dodajemy
żółtka oraz stopiony tłuszcz. Następnie wlewamy rozczyn z
drożdży i zagniatamy (ja przy użyciu haków i miksera) elastyczne ciasto.Blaszkę smarujemy
masłem, i
ciastem (nie odstawiamy go już do wyrośnięcia w misce!) wylepiamy jej dno, podnosząc brzegi na około 1 cm. Blaszkę przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 60 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie ciasto lekko nam wyrośnie. Wykładamy na nie odsączony
rabarbar. Na
rabarbar wykładamy ubitą piankę, a na nią kruszonkę.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy ciasto i pieczemy około 50 minut do zezłocenia kruszonki.

