Wykonanie
Takie domowe, chrupiące
krakersy są fajną przekąską, kiedy mamy ochotę pochrupać coś siedząc przed telewizorem, bądź jako dodatek do wszelakich dipów.Smak
krakersów możemy wzbogacić baaardzo dowolnie: u mnie był to dodatek
czarnuszki,
sezamu, startego
ostrego sera oraz
papryki :-)Polecam gorąco, bo taka domowa przekąska jest o wiele zdrowsza niż wszelakie
chipsy kupowane w sklepie.

Składniki:2 szklanki
mąki pszennej3 łyżki
oliwy z oliwek3/4 szklanki
wody1 płaska łyżeczka
soliPonadto u mnie:2 łyżki roztopionego
masłaczarnuszka,
sezam,
ostra papryka,
starty ser.Wykonanie:

Mieszamy w misce
mąkę z
oliwą,
wodą i
solą. Zagniatamy, do momentu, aż uzyskamy gładkie ciasto. Na posypany
mąką blat stołu, przekładamy ciasto i rozwałkowujemy na grubość ok. 2 mm. Wykrawamy dowolne kształty (ja użyłam małego kieliszka) i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdego wyciętego
krakersa nakłuwamy lekko widelcem, aby podczas pieczenia nie tworzyły się na nich bąbelki z powietrzem. Następnie smarujemy je roztopionym
masłem i obsypujemy ulubionymi dodatkami. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 7-10 min, aż zaczną lekko brązowieć.
