ßßß Cookit - przepis na KARKÓWKA DUSZONA W KETCHUPIE

KARKÓWKA DUSZONA W KETCHUPIE

nazwa

Wykonanie

Dziś przepis na kolejną wersję karkówkę :)
Tym razem duszoną w rękawie (lub naczyniu żaroodpornym) w pysznej ketchupowej zalewie.
W finale otrzymamy mięciutkie, soczyste, bardzo smaczne mięsko w ketchupowo-pieczeniowym sosie.
Składniki:
1 kg karkó wki
sól
pieprz
majeranek
2 cebule
1/2 szklanki ketchupu
1 łyżka oleju
1 łyżka mąki pszennej (do zagęszczenia sosu)
śmietana 12%
Wykonanie:
Karkówkę kroimy w niezbyt grube plastry. Lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy. Na rozgrzanym oleju podsmażamy plastry z obu stron. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i wkładamy do rękawa (lub układamy w naczyniu żaroodpornym). Na oleju pozostałym po smażeniu mięsa podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy do niej pieprz, majeranek, szczyptę soli oraz ketchup i 1/4 szklanki wody. Zagotowujemy. Przygotowaną zalewą zalewamy karkówkę w rękawie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180st na 60 minut. Po tym czasie karkówkę przekładamy na talerz, a sos przelewamy do garnka i zagotowujemy. Łyżkę mąki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody, wlewamy gotującego się sosu ciągle mieszając. Na koniec możemy dodać do sosu 1-2 łyżki śmietany wcześniej zahartowanej odrobiną sosu. Sos będzie wtedy delikatniejszy.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2015/04/karkowka-duszona-w-ketchupie.html