Wykonanie
Zioła w mojej kuchni pełną niezwykle ważną rolę i przez cały rok mam na kuchennym blacie zielony ogródek, w który uwielbiam wkładać nos :) W dzisiejszym obiedzie także ich nie zabrakło, bo p rzygotowałam dziś roladki z niewielką ilością
mozzarelli, mocno doprawione świeżym
majerankiem.Dobrze uduszona
karkówka jest tak miękka i delikatna, że rozpływa się w ustach, a jej jedzenie to wielka przyjemność. To jeden z moich ulubionych rodzajów
mięsa, a dzisiejsze roladki wyszły rewelacyjnie ;)
Składniki :kilka dużych kotletów z
karkówkipo ok. łyżeczce tartej
mozzarelli na kotlet2 duże
cebuleświeże gałązki
majerankususzony
majeraneksól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie :Kotlety z
karkówki lekko rozbijam tłuczkiem (ostrożnie, by ich nie przerwać), oprószam
solą,
pieprzem i suszonym
majerankiem, na środku wykładam
mozzarellę i gałązki świeżego
majeranku, a także kilka piórek
cebuli. Zwijam roladki i spinam je wykałaczkami lub
szpilkami do
mięsa. W brytfannie rozgrzewam 2-3 łyżki
oleju, podsmażam roladki na rumiano z każdej strony na dość dużym ogniu, po czym zmniejszam ogień i dokładam pozostałą
cebulę i świeży
majeranek. Smażę do chwili, gdy
cebula się zezłoci, a
potem dolewam tyle
wody, by pokrywała dno brytfanki. Duszę
mięso na małym ogniu aż będzie zupełnie miękkie. Doprawiam sos do smaku, można go ewentualnie zagęścić odrobiną
mąki wymieszanej z sosem z duszenia. Podaję z
ziemniakami oraz surówką.Przepis autorski.