Wykonanie
Czy jest piękniejszy zapach na świecie od ...zapachu pieczonego chleba?Wg mnie nie ma :). Taki świeży kromal najlepiej smakuje tylko z
masłem. Przepis podany poniżej jest bardzo prosty, powinien więc zachęcić szczególnie te osoby, których samodzielny wypiek
chleba trochę przeraża.
Chleb jest pyszny, mięciutki, odpowiednio wyrośnięty, a dodatek ziar enek wspaniale podkreśla jego smak ...Polecam wypróbować! :))

Składniki: na 1 keksówkę500g
mąki pszenn ej50g świeżych
drożdży0.5l ciepłej
wody1/2 łyżeczki
cukru1/2 łyżeczki
soli1/2 szkl.
otrębów (u mnie owsiane)1 czubata łyżka
sezamu1 czubata łyżka
czarnuszki (można zastąpić
siemieniem lnianym)1 czubata łyżka
płatków owsianychWykonanie:
Mąkę przesiewamy, wkruszamy do niej
drożdże i dodajemy wszystkie suche składniki (część ziaren i
płatków zostawiamy do posypania
chleba). Mieszamy, wlewamy
wodę i wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z
ciastem odstawiamy na ok. 50 min w ciepłe miejsce. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat oprószony
mąką i wyrabiamy ciasto nadając mu kształt bochenka. Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 50 minut. Po tym czasie wierzch
chleba posypujemy pozostawionymi ziarnami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1h. Po upieczeniu
chleb studzimy na kratce lub w uchylonym piekarniku.
