Wykonanie

O zaletach domowego
chlebka pisać chyba nie trzeba, bo są oczywiste. Ja bardzo lubię
chleby na drożdżach, bo są szybkie w przygotowaniu, idealne kiedy nie chce nam się iść do sklepu. Taki świeży
chleb zjadamy jeszcze ciepły, a najlepiej smakuje z samym
masełkiem. Dodałam do niego
czarnuszkę, ulubioną
przyprawę mojego
męża.Składniki:225 g
mąki pszennej225 g
mąki żytniej300 ml letniej
wody30 g świeżych
drożdży2 łyżeczki
soliłyżeczka
cukru2 łyżki
siemienia lnianegołyżka
czarnuszkiMąki wymieszać i przesiać.
Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać
cukier, łyżkę
mąki i odstawić na kilka minut. Następnie wlać do
mąki, dodać siemię i
czarnuszkę. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na godzinę. W połowie wyrastania przemieszać ciasto ręką, aby je odgazować. Wyrośnięte ciasto uformować w okrągły bochenek lub przełożyć do keksówki. Dowolnie naciąć z wierzchu i posypać
mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 30 minut a następnie w 180*C przez kolejne 30 minut.