Wykonanie
Chleb pieczony w domu, jak dla mnie jest niezastąpiony, chrupiący i pachnący. Dzisiaj upiekłam go z dodatkiem
siemienia lnianego, jednak możemy użyć różnych ziaren. Chlebek wyszedł pyszny, smaczny na drugi i trzeci dzień, wprawdzie zjada się go do końca.

SKŁADNIKI :1 szklanka
mąki żytniej4 szklanki
mąki pszennej ( użyłam chlebowej typu 750 )1 szklanka zakwasu ( jak nie mamy można użyć płynnego
żurku )2 szklanki
wody1/2 kostki
drożdży 100 g + 1 łyżeczka
cukru1 łyżka
soli3 łyżki
siemienia lnianegomąka do posypania ciastaPRZYGOTOWANIE :
Drożdże rozpuszczamy w 1/2 szklanki
wody z dodatkiem
cukru. Pozostawiamy zaczyn na 5 minutWszystkie składniki przekładamy do dużej miski, wlewamy zaczyn,
wodę i kwas. Wyrabiamy ręką jednolite, elastyczne ciasto. W razie konieczności, gdyby ciasto było zbyt twarde i nie dawało się zagnieść dolewamy odrobinę
wody.Przykrywamy miskę ściereczką i pozostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną
mąką stolnicę, dzielimy na dwie porcje. Ugniatamy każdą osobno, około 5 minut każą, posypując stolnicę
mąką.Ciasta przekładamy do formy wysypanej
mąką w której będą rosły.Pozostawiamy na około 10 minut.Piekarnik nagrzewamy do 190-200 * C. Wyrośnięte bochenki przekładamy na blaszkę, lekko je nacinając aby nam nie pękły.Pieczemy 40 minut, jednak kiedy
chlebki się zarumienią należy temperaturę zmniejszyć do 180 *C.Przed końcem pieczenia bochenki skrapiamy
wodą aby uzyskać ładną skórkęStudzimy ma kratce.Smacznego.


