Wykonanie
Kto z Was marzy o świeżym
chlebie w niedziele? Dzięki temu przepisowi nie będzie to już takie trudne! Kilka składników załatwi sprawę bardzo prosto :) Chlebuś przygotowuje się w mgnieniu oka, a do tego jest bardzo smaczny. Można go urozmaicać dowolnymi dodatkami. Ja następnym razem przygotuję go ze
śliwkami. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku. Koniecznie wypróbujcie.Składniki:1 kg
mąki pszennej1 l ciepłej
wody - ok 50*C50 g
drożdży1 łyżeczka
cukru2 łyżeczki
soli8 łyżek
płatków owsianych górskichgarść
ziaren słonecznikagarść pestek dynigarść ziaren
siemienia lnianego3 łyżki
mlekasezam do posypaniapapier do pieczeniadwie formy prostokątne 35 x 12 cm1. Do
wody wsypujemy pokruszone
drożdże,
sól,
cukier i
płatki owsiane. Mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na 20 minut. Gdy
płatki wypłyną na wierzch, dodajemy
mąkę,
słonecznik,
dynię i
siemię lniane. Całość bardzo dokładnie łączymy ze sobą (albo za pomocą łyżki, albo za pomocą haka). Ciasto będzie lejące, w żadnym wypadku nie należy dosypywać
mąki.2. Dwie prostokątne formy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do nich po połowie ciasta. Wierzch smarujemy
mlekiem i posypujemy
sezamem.
Chlebki pieczemy ok 1 godz. w 165*C przy funkcji termoobiegu. Po tym czasie jeszcze gorące
chleby wykładamy z form i dopiekamy (najlepiej na kamieniu, uprzednio bardzo mocno rozgrzanym) przez 10 minut.3. Gorący
chleb studzimy na kratce. Kroimy, gdy będzie całkiem zimny, chociaż może być to ciężkie do zrealizowania :) Ciepły
chleb kruszy się.SMACZNEGO :-)