Wykonanie
Lekkie, delikatne, po prostu pyszne.A w głównej mierze za sprawą
jogurtu, który króluje w tym przepisie. Od momentu, kiedy po raz pierwszy zobaczyłam te
bułki na Margarytkowym blogu robiłam je już kilkakrotnie, bo oprócz tego, że są pyszne, nie wymagają też dużo pracy i co ważne: zawsze się udają!Polecam gorąco przepis wszystkim amatorom pszennych wypieków :))

Składniki: na 8 sztuk500 g
mąki pszennej luksusowej typ 550200 ml
jogurtu naturalnego (u mnie grecki)100 ml ciepłej
wody25 g świeżych
drożdży1 łyżeczka płynnego
miodu albo
cukru1 łyżeczka
soli1
jajko2 łyżki
olejuWykonanie:

Do ciepłej
wody dodać 2 łyżki
jogurtu,
miód albo
cukier, pokruszone
drożdże, 1 łyżkę
mąki, wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na ok 10 minut.
Mąkę przesiać do miski, wsypać
sól i wymieszać, dodać rozkłócone
jajko,
olej, resztę
jogurtu oraz wyrośnięty rozczyn. Wyrobić gładkie ciasto (ja wyrabiałam przy użyciu miksera). Przełożyć do miski posmarowanej
olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 40 minut - do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat oprószony
mąką, krótko wyrobić. Uformować wałek o długości około 60 cm , lekko spłaszczyć, tak aby szerokość miała około 8 cm. Ciasto obsypać
mąką i pokroić
ostrym nożem na 8 – 10 kawałków.Następnie przełożyć
bułki na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na kolejne 30 minut do ponownego wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 190-200 stopni, wstawić blachę z
bułkami i piec około 15 minut do zrumienienia.

Są pyszne nawet z samym, świeżym
masłem ...