Wykonanie
Jeśli nie znacie i nie gotujecie - gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu :)Ta prosta w wykonaniu zupa wpisuje się w tradycje kuchni kujawsko-pomorskiej. Szczególnie popularna jest w okolicach Brodnicy.W wielu domach przygotowywana z
mięsa wieprzowego i drobiowego z
ziemniakami, jako jednogarnkowe danie obiadowe. Tradycyjnie pulpety gotowane były na wodzie wraz z
liściem laurowym i
zielem angielskim a
ziemniaki osobno. Następnie
ziemniaki wykładano na talerze i polewano zupą z klopsami. Obecnie często zupa gotowana jest na wywarze z warzyw i razem z
ziemniakami. Obowiązkowo zakwaszona
octem,
sokiem z cytryny, a u niektórych
sokiem z
ogórków kiszonych i zabielona
śmietaną.Dla mnie - mistrzostwo świata!
Składniki:500 g
mielonego mięsa z indyka6 niedużych
ziemniaków2
marchewki1
jajko2 łyżki
kaszy manny3 łyżeczki
mąki3 łyżki
śmietany (18%)3
liście laurowe5 ziarenek
ziela angielskiego1 łyżka
octu (chyba, że lubimy bardziej kwaśne zupy - tutaj jest dowolność)
majeraneksłodka paprykasólpieprzWykonanie:
Do garnka z
wodą wkładamy starte na oczkach
marchewki,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól i gotujemy ok 10 minut. Przygotowujemy
mięso jak na klopsy, Dodajemy
jajko,
kaszę manną,
sól,
pieprz, szczyptę
papryki i dokładnie mieszamy, następnie formujemy niewielkie pulpety. D o wrzącego
wywaru wrzucamy pulpety, gotujemy 10-15 minut i dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki. C ałość gotujemy aż
ziemniaki zmiękną. N a koniec doprawiamy zupę łyżką
octu i lekko zagęszczamy łyżeczką
mąki rozrobioną w małej ilości
wody.
Śmietanę hartujemy w miseczce odrobiną zupy pełnieniem smaku jest
majeranek roztarty w dłoniach, który dodajemy na końcu .