Wykonanie
Szybka i prosta - jak większość babek :)W smaku bardzo podobna do babki piaskowej, bo jest lekka i puszysta, jednak nie wilgotna. Długo zachowuje świeżość przez dodatek
mascarpone, a na drugi dzień "nabiera mocy" i jest jeszcze smaczniejsza :))Polecam gorąco!

Składniki:20 d ag
margaryny10 dag
serka mascarpone3/4 szklanki
cukru1/2 op.
cukru waniliowegoszczypta
soli5
jajekkilka kropli
aromatu cytrynowego do jasnej częścikilka kropli
aromatu migdałowego do ciemnej warstwy3 szklanki
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia5 dag
płatków migdałowych (do posypania)50 ml
mlekadodatkowo na ciasto ciemne:25 ml
mleka (około 0,5 cm w szklance)5 dag
cukru2 łyżeczki
kakaoWykonanie:
Miękką margarynę utrzeć z
serkiem mascarpone, dodać
cukier,
cukier waniliowy, szczyptę
soli i dalej ucierać. Do masy stopniowo dodawać
jajka. Następnie dodać
mleko i
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia oraz
aromat cytrynowy. Ciasto dokładnie wymieszać lub zmiksować. Podzielić na dwie części (2/3 masa jasna, 1/3 masa ciemna).Foremkę wysmarować
masłem i obsypać
mąką lub
bułką tartą. Przełożyć do niej 2/3 masy białej. Do pozostałej masy dodać
kakao,
cukier,
mleko i
aromat migdałowy. Wymieszać i wyłożyć na ciasto jasne. Piec 1 godzinę w temperaturze 175 stopni C. Przestudzić, polać polewą i obsypać
płatkami migdałów.

