ßßß Cookit - przepis na BUDYNIOWIEC Z MUSEM MORELOWYM

BUDYNIOWIEC Z MUSEM MORELOWYM

nazwa

Wykonanie

Wszyscy miłośnicy budyniowych ciast powinni być zadowoleni :) To szybkie, proste i lekkie w smaku ciasto.
A pyszny morelowy mus dodatkowo wzbogaca jego smak ...
Składniki na ciasto:
125 g maki
65 g cukru
65 g masła lub margaryny
1 jajko
jeden proszek mały do pieczenia
Masa:
500 ml mleka
2 budynie śmietankowe bez cukru
200 g cukru
1.5 szklanki śmietany 22% lub 30%
Mus:
1 puszka moreli (350g)
1 galaretka morelowa przygotowana w 1szkl. wody
Morelami odsączone z zalewy zblendować, dodać tężejącą galaretkę.
Wykonanie:
Z podanych na ciasto składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce co najmniej 1h. Następnie wyłożyć nim cienko tortownicę oraz trochę jej brzegi. Budyń ugotować z cukrem, lekko wystudzić po czym wymieszać ze śmietaną, Wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185st i piec ok 70 minut. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku. Po wystudzeniu nałożyć na ciasto mus morelowy i wstawić do lodówki.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/08/budyniowiec-z-musem-morelowym.html