Wykonanie
Wszyscy miłośnicy budyniowych ciast powinni być zadowoleni :) To szybkie, proste i lekkie w smaku ciasto.A pyszny
morelowy mus dodatkowo wzbogaca jego smak ...
Składniki na ciasto:125 g
maki65 g
cukru65 g
masła lub
margaryny1
jajkojeden proszek mały do pieczeniaMasa:500 ml
mleka2 budynie
śmietankowe bez
cukru200 g
cukru1.5 szklanki
śmietany 22% lub 30%Mus:1 puszka
moreli (350g)1
galaretka morelowa przygotowana w 1szkl.
wodyMorelami odsączone z zalewy zblendować, dodać tężejącą
galaretkę.Wykonanie:
Z podanych na ciasto składników zagnieść kruche ciasto. Schłodzić w lodówce co najmniej 1h. Następnie wyłożyć nim cienko tortownicę oraz trochę jej brzegi.
Budyń ugotować z
cukrem, lekko wystudzić po czym wymieszać ze
śmietaną, Wylać na ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 185st i piec ok 70 minut. Po upieczeniu wystudzić, najlepiej przy uchylonych drzwiczkach w piekarniku. Po wystudzeniu nałożyć na ciasto mus
morelowy i wstawić do lodówki.