Wykonanie
Smaczne i wykwintne ciasto, które kiedyś publikowałam na moim pierwszym blogu. Odświeżam , bo warto.
SKŁADNIKI:Ciasto:125 g
maki65 g
cukru65 g
masła lub
margaryny1
jajkojeden proszek mały do pieczeniaMasa:500 ml
mleka2 budynie
śmietankowe200 g
cukru3 szklanki
śmietanyok. kilogram
mandarynek2 łyżki
żelatynyWYKONANIE:Z podanych składników zagnieść ciasto, wykładając trochę wyżej brzegi.
Budyń ugotować z
cukrem, lekko ostudzić i wymieszać ze
śmietaną, Wylać na ciasto,Część
mandarynek ubrać, usunąć skórki, ułożyć na
masie, lekko wcisnąć .
Ciasto piec w temperaturze 180 C ok 75 min.Przygotować glazurę do polania, z
mandarynek i
żelatyny.
Mandarynki zblendować, dodać pół szklanki
wody podgrzewać .
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej
wody, jak napęcznieje dodać do masy mandarynkowej. Glazurę robimy jak ciasto będzie już upieczone, bo nam zastygnie. Polać po upieczonym cieście. Ochłodzić.SMACZNEGO