ßßß Cookit - przepis na Biszkopt:

Biszkopt:

nazwa

Wykonanie

Jeśli już zapomnieliście o świątecznych ciastach to może przygotujecie na niedzielę takie szybkie ciasto? No właściwie to może nie szybkie, a zwyczajnie łatwe :-) Owoce możecie użyć dowolne, takie jak lubicie najbardziej. Ciasto jest przepyszne, zwłaszcza schłodzone :-) To do dzieła... a ja uciekam do moich spraw niecierpiących zwłoki ;-)
SKŁADNIKI
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
Masa:
1 l mleka
2 budynie śmietankowe
2 galaretki morelowe
300 g masła
Dodatkowo:
1 puszka moreli
2 galaretki morelowe
0,5 l gorącej wody
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym żółtku. Obie mąki mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do foremki (dużą, prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, następnie wyjmujemy upieczony biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz z formą z wysokości ok. 60 cm. Ponownie wstawiamy do wyłączonego już i uchylonego piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Odlewamy szklankę mleka i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe mleko zagotowujemy i do wrzącego dolewamy rozrobione budynie, gotujemy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i zestawiamy z ognia. Do gorącego budyniu wsypujemy galaretki i dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą. Zostawiamy masę żeby wystygła. Następnie miksujemy masło i dodajemy stopniowo zimną masę budyniowo - galaretkową.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie.
Biszkopt nasączamy zalewą z owoców, wykładamy na niego masę, na nią morele i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy ciasto by galaretka zastygła.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2015/04/biszkopt-z-kremem-i-galaretka.html