Wykonanie
Jeśli już zapomnieliście o świątecznych ciastach to może przygotujecie na niedzielę takie szybkie ciasto? No właściwie to może nie szybkie, a zwyczajnie łatwe :-)
Owoce możecie użyć dowolne, takie jak lubicie najbardziej. Ciasto jest przepyszne, zwłaszcza schłodzone :-) To do dzieła... a ja uciekam do moich spraw niecierpiących zwłoki ;-)SKŁADNIKI
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejMasa:1 l
mleka2 budynie
śmietankowe2
galaretki morelowe300 g
masłaDodatkowo:1 puszka
moreli2
galaretki morelowe0,5 l gorącej
wodyBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo
cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym
żółtku. Obie
mąki mieszamy razem i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do foremki (dużą, prostokątna) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, następnie wyjmujemy upieczony
biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz z formą z wysokości ok. 60 cm. Ponownie wstawiamy do wyłączonego już i uchylonego piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.Odlewamy szklankę
mleka i rozrabiamy w nim budynie. Pozostałe
mleko zagotowujemy i do wrzącego dolewamy rozrobione budynie, gotujemy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza i zestawiamy z ognia. Do gorącego budyniu wsypujemy
galaretki i dokładnie mieszamy aż się rozpuszczą. Zostawiamy masę żeby wystygła. Następnie miksujemy
masło i dodajemy stopniowo zimną masę budyniowo -
galaretkową.
Galaretkę rozpuszczamy w wodzie.
Biszkopt nasączamy zalewą z
owoców, wykładamy na niego masę, na nią
morele i zalewamy tężejącą
galaretką. Odstawiamy ciasto by
galaretka zastygła.