ßßß
Składniki masa galaretkowa:1 galaretka sucha2/ 3 szklanki cukrukostka masła1 i 1/4 szklanki kwaśnej śmietany1 duże jajkoWykonanie: Masło rozpuścić z cukrem, zdjąć z ognia. Następnie dodać jajko, śmietanę i suchą galaretkę, dokładnie wymieszać, postawić na mały ognień i cały czas mieszając podgrzewać przez około 7 minut. Wystudzić.Składniki masa a'la karmelowa:1 litr mleka1 kg cukru1 kostka masłaWykonanie: Mleko i cukier wsypujemy do garnuszka i podgrzewamy do momentu aż, cukier się rozpuści, masa zgęstnieje i nabierze karmelowego koloru. Masę należy gotować na bardzo małym ogniu i pilnować gdyż lubi uciekać ;) Gdy masa osiągnie konsystencję gęstszą niż masło zestawiamy krem z ognia i zostawiamy masę do wystudzenia. Po tym czasie dodajemy do gotowego kremu masło i ucieramy do połączenia się składników.Ponadto:Opakowanie wafliWykonanie: Kupne wafle najczęściej pakowane są po 5 blatów więc przekładamy je masami na przemian. Tzn najpierw nakładamy masę karmelową, później masę z galaretki na to ponownie masę karmelową i masę galaretkową. Każdą z mas przedzielamy waflowym blatem. Gdy złożymy już wafel owijamy go w papier i obciążamy.
Smacznego;)