ßßß Cookit - przepis na TWAROGOWE JAGODZIANKI

TWAROGOWE JAGODZIANKI

nazwa

Wykonanie

Jagody, jagody, jagody !!!
Lipiec jest waszym miesiącem.
Deszcze napoją was wodą,
Słodyczy przyniesie wam słońce...
Taak ... lato bez jagodzianek, to nie lato :))
Niestety nie mam tutaj w UK dostępu do tych prawdziwych, pachnących lasem jagód, musiałam więc się zadowolić ich substytutem czyli tymi z marketu. Są o wiele większe, jednak pozbawione jagodowego aromatu :( Dopiero przy podgrzewaniu ich po kuchni zaczął unosić się delikatny zapach fioletowych kuleczek :)) No, ale jak to mówią: jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :))
Przepis na ciasto na jagodzianki pochodzi stąd . W oryginale podany jest serek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje, bo ciasto wychodzi bardzo luźne i raczej mało słodkie (uratowała je słodka polewa no i oczywiście nadzienie).
Wyrastają jednak pięknie i są bardzo puszyste nawet na następny dzień :))
Składniki: (na 14 dużych sztuk)
650g mąki p szennej
(dodatkowo ok. 200g do podsypania)
400ml mleka
1 jajko
3 żółtka
130g twarogu mielonego
100g masła
50g świeżych drożdży
1 szklanka cukru
szczypta soli
1 łyżeczka startej skórki cytryny
Na nadzienie:
600g jagód
2-3 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Do rozkruszonych drożdży dodajemy szklankę podgrzanego, letniego mleka, 2 łyżki mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Podgrzewamy pozostałe mleko, dodajemy do niego serek i rozcieramy, aż ser połączy się z mlekiem. W misce ubijamy jajko z żółtkami i pozostałym cukrem, na puch. Wlewamy masę jajeczną do mąki, dodajemy sól, skórkę z cytryny i mleko z serkiem oraz wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ( ja przy użyciu miksera) ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy rozpuszczone masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy jagodowe nadzienie:
W rondelku podgrzewamy jagody z cukrem, aż cukier się rozpuści, a jagody lekko rozgotują. W miseczce łączymy mąkę ziemniaczaną z zimną wodą i wlewamy do gotujących się jagód. Mieszamy energicznie i odstawiamy do wystudzenia.
Kiedy nasze ciasto podwoi swoją objętość wylewamy je na stół (stolnicę) obsypany mąką i zagniatamy formując długi walec. Walec dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy na dłoni, a na środek nakładamy jagodowe nadzienie. Sklejamy dokładnie i formujemy podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 25 minut. Pieczemy w temp. 175st na złoty kolor - u mnie około 15-17 minut.
Po upieczeniu lukrujemy. Do lukru dodałam trochę jagodowego nadzienia, w celu nadania koloru.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/07/domowe-jagodzianki.html