Wykonanie
Jagody,
jagody,
jagody !!!Lipiec jest waszym miesiącem.Deszcze
napoją was
wodą,
Słodyczy przyniesie wam słońce...Taak ... lato bez jagodzianek, to nie lato :))Niestety nie mam tutaj w UK dostępu do tych prawdziwych, pachnących lasem
jagód, musiałam więc się zadowolić ich substytutem czyli tymi z marketu. Są o wiele większe, jednak pozbawione
jagodowego aromatu :( Dopiero przy podgrzewaniu ich po kuchni zaczął unosić się delikatny zapach fioletowych kuleczek :)) No, ale jak to mówią: jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma :))Przepis na ciasto na jagodzianki pochodzi stąd . W oryginale podany jest
serek naturalny homogenizowany, który zamieniłam na
twaróg biały mielony - bo taki akurat miałam. Następnym razem zmienię odrobinę proporcje, bo ciasto wychodzi bardzo luźne i raczej mało słodkie (uratowała je słodka polewa no i oczywiście nadzienie).Wyrastają jednak pięknie i są bardzo puszyste nawet na następny dzień :))

Składniki: (na 14 dużych sztuk)650g
mąki p szennej(dodatkowo ok. 200g do podsypania)400ml
mleka1
jajko3
żółtka130g
twarogu mielonego100g
masła50g świeżych
drożdży1 szklanka
cukruszczypta
soli1 łyżeczka startej
skórki cytrynyNa nadzienie:600g
jagód2-3 łyżki
cukru2 łyżki
mąki ziemniaczanejWykonanie:

Do rozkruszonych
drożdży dodajemy szklankę podgrzanego, letniego
mleka, 2 łyżki
mąki i łyżkę
cukru. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.Podgrzewamy pozostałe
mleko, dodajemy do niego
serek i rozcieramy, aż
ser połączy się z
mlekiem. W misce ubijamy
jajko z
żółtkami i pozostałym
cukrem, na puch. Wlewamy masę jajeczną do
mąki, dodajemy
sól,
skórkę z cytryny i
mleko z
serkiem oraz wyrośnięte
drożdże. Wyrabiamy ( ja przy użyciu miksera) ok 20 minut. Po tym czasie dodajemy rozpuszczone
masło i jeszcze chwilę wyrabiamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość.W tym czasie przygotowujemy
jagodowe nadzienie:W rondelku podgrzewamy
jagody z
cukrem, aż
cukier się rozpuści, a
jagody lekko rozgotują. W miseczce łączymy
mąkę ziemniaczaną z zimną
wodą i wlewamy do gotujących się
jagód. Mieszamy energicznie i odstawiamy do wystudzenia.Kiedy nasze ciasto podwoi swoją objętość wylewamy je na stół (stolnicę) obsypany
mąką i zagniatamy formując długi walec. Walec dzielimy na równe części. Każdą część rozpłaszczamy na dłoni, a na środek nakładamy
jagodowe nadzienie. Sklejamy dokładnie i formujemy podłużne bułeczki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 25 minut. Pieczemy w temp. 175st na złoty kolor - u mnie około 15-17 minut.Po upieczeniu lukrujemy. Do lukru dodałam trochę
jagodowego nadzienia, w celu nadania koloru.
