Wykonanie
Ciasta z dodatkiem
kaszy manny nie tylko są pyszne ze względu na swoją lekkość, ale też szybkie do zrobienia i zawsze się udają ;-)To taka propozycja nawet dla osób mniej zaawansowanych w sztuce kulinarnej :-) I tak jest także z tym przepisem.Niesamowicie prosty i szybki do zrobienia, zaczerpnięty dawno temu z gazetki "Przyślij przepis".Dodatkowym walorem jest tutaj fakt, że w upalne dni nie musimy "dogrzewać się" dodatkowo piekarnikiem , bo ciasto nie wymaga pieczenia :)I co? Namówiłam Was do wypróbowania przepisu? :)))

Składniki:1k. K asi3/4l
mleka1 szkl.
kaszy manny3
żółtka1 szkl.
cukru pudru1 małe op.
cukru waniliowego1 łyżka
kakaoherbatniki lub
biszkopty do wyłożenia tortownicypuszka
ananasów1
galaretka ananasowaWykonanie:Tortownicę (moja 23cm) wykładamy
biszkoptami. Z
mleka,
kaszy manny i
cukru waniliowego gotujemy gęstą masę, mieszając aby się nam nie przypaliła. Kiedy
kaszka zgęstnieje odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego wystygnięcia.
Kasię (najlepiej wyjąć wcześniej z lodówki, aby nie była twarda) ukręcamy mikserem z
żółtkami i
cukrem pudrem. Kiedy masa jest już dokładnie rozkręcona dodajemy do niej po 2 łyżki wystudzonej
kaszki ciągle ubijając. Kiedy już mamy gotową masę
kaszkową dzielimy ją na 2 części - do jednej dodajemy łyżkę
kakao i dokładnie mieszamy. Na
biszkoptowy spód wykładamy najpierw ciemną
kaszkę, na to jasną. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie rozpuszczamy 1
galaretkę ananasową w 3/4 szkl.
wody. Studzimy.
Ananasy kroimy na kawałki, blendujemy. Do zmiksowanych
ananasów dodajemy wystudzoną
galaretkę. Mus
ananasowy wylewamy na warstwę jasnej
kaszki. Chłodzimy w lodówce min 3h.
