Wykonanie
Bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, które znajdzie amatorów w nie jednym domu. Dzięki orzeszkom ciasto nabiera "chrupkości" a po spróbowaniu wręcz rozpływa się w ustach. Świetnie nadaje się do filiżanki popołudniowej
kawki jak i wieczornej szklanki ciepłego
mleka. Ciasto możemy również wykorzystać jako słodką przekąskę na kinderbale - wystarczy pokroić je na w małe kwadraciki i nadziać na wykałaczki. Radość i zadowolenie na twarzach imprezujących milusińskich murowana :)Składniki
![](/Data/Images/swiat-smaku.blogspot.com\2015_slash_12_slash_stefanka-na-herbatnikach/l/-796741988.JPG)
- 6 paczki ( po 5 szt. )
herbatników- ¼ szklanki
mleka- 1 łyżka
miodu- 5 dag
orzeszków ziemnych (mogą być solone )- 1 kostka
masła ( 200 g )- 4
żółtka- 10 dag
cukru pudru- 2 łyżeczki
cukru waniliowego- 2 czubate łyżki
kakaoDrogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)Z góry dziękuję.WykonanieOrzeszki drobno posiekać.
Masło utrzeć z
żółtkami,
cukrem pudrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ucierania dodać
kakao. Trzy łyżki masy odłożyć. Do
mleka dodać
miód, lekko podgrzać aż
miód się rozpuści. Przestudzić i przelać do miseczki.
Herbatniki zanurzyć na chwilę w
mleku, ułożyć dłuższymi bokami do siebie po 5 szt. w jednym rzędzie. Posmarować je 1/6 masy i posypać rozdrobnionymi orzeszkami. W ten sam sposób ułożyć kolejne 5 warstw
herbatników i masy. Boki posmarować odłożoną masą. Wierzch i boki stefanki obsypać pozostałymi orzeszkami, całość wstawić na kilka godzin do lodówkiŻyczę smacznego.Komentarze oraz
lajki mile widziane :)