Wykonanie
Dziś debiut na blogu - pierwszy wpis z
serii domowe
alkohole:) Przepis na
likier kakaowy znalazłam w kalendarzu kartkowym, na odwrocie kartki z dnia 27 stycznia:) Taki kalendarz to naprawdę bogate źródło inspiracji kulinarnych:)
Likier jest niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy ładna butelka lub karafka i macie elegancki ap é ritif dla gości.

SKŁADNIKI (na butelkę lub karafkę o pojemności 0 , 75 litra):1,5 szklanki
mlekaniepełna szklanka
cukru pudru2 łyżki
kakao1/2 paczki
cukru waniliowego200 ml
spirytusu5
żółtekWYKONANIE:
Kakao zaparzyć niewielką ilością
wody i rozetrzeć na gęstą masę, wlać letnie
mleko, rozmieszać i wystudzić.
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszystą masę, dodając równocześnie
cukier waniliowy. Lepiej użyć
cukru pudru, bo ten lepiej się rozpuści. Jeśli użyjecie zwykłego
cukru kryształu, to wtedy warto ucierać
żółtka z
cukrem nad gorącą kąpielą
wodną. Gdy masa będzie już bardzo dokładnie roztarta, nie przerywając ucierania, wlewać stopniowo
mleko z zaparzonym
kakao. Następnie stopniowo wlewać
spirytus i dalej dokładnie i energicznie ucierać, aby składniki się połączyły.
Likier przelać do czystej, wyparzonej butelki lub karafki i szczelnie zamknąć.