ßßß
SKŁADNIKI (na butelkę lub karafkę o pojemności 0 , 75 litra):1,5 szklanki mlekaniepełna szklanka cukru pudru2 łyżki kakao1/2 paczki cukru waniliowego200 ml spirytusu5 żółtekWYKONANIE:Kakao zaparzyć niewielką ilością wody i rozetrzeć na gęstą masę, wlać letnie mleko, rozmieszać i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając równocześnie cukier waniliowy. Lepiej użyć cukru pudru, bo ten lepiej się rozpuści. Jeśli użyjecie zwykłego cukru kryształu, to wtedy warto ucierać żółtka z cukrem nad gorącą kąpielą wodną. Gdy masa będzie już bardzo dokładnie roztarta, nie przerywając ucierania, wlewać stopniowo mleko z zaparzonym kakao. Następnie stopniowo wlewać spirytus i dalej dokładnie i energicznie ucierać, aby składniki się połączyły. Likier przelać do czystej, wyparzonej butelki lub karafki i szczelnie zamknąć.