ßßß Cookit - przepis na LIKIER KAKAOWY

LIKIER KAKAOWY

nazwa

Wykonanie

Dziś debiut na blogu - pierwszy wpis z serii domowe alkohole:) Przepis na likier kakaowy znalazłam w kalendarzu kartkowym, na odwrocie kartki z dnia 27 stycznia:) Taki kalendarz to naprawdę bogate źródło inspiracji kulinarnych:) Likier jest niezwykle szybki i łatwy w przygotowaniu. Wystarczy ładna butelka lub karafka i macie elegancki ap é ritif dla gości.
SKŁADNIKI (na butelkę lub karafkę o pojemności 0 , 75 litra):
1,5 szklanki mleka
niepełna szklanka cukru pudru
2 łyżki kakao
1/2 paczki cukru waniliowego
200 ml spirytusu
5 żółtek
WYKONANIE:
Kakao zaparzyć niewielką ilością wody i rozetrzeć na gęstą masę, wlać letnie mleko, rozmieszać i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając równocześnie cukier waniliowy. Lepiej użyć cukru pudru, bo ten lepiej się rozpuści. Jeśli użyjecie zwykłego cukru kryształu, to wtedy warto ucierać żółtka z cukrem nad gorącą kąpielą wodną. Gdy masa będzie już bardzo dokładnie roztarta, nie przerywając ucierania, wlewać stopniowo mleko z zaparzonym kakao. Następnie stopniowo wlewać spirytus i dalej dokładnie i energicznie ucierać, aby składniki się połączyły. Likier przelać do czystej, wyparzonej butelki lub karafki i szczelnie zamknąć.
Źródło:http://kuchennesilvarerum.blogspot.com/2014/02/likier-kakaowy.html