Wykonanie
Pierwsze w tym roku, pysznie chrupiące placki ziemniaczane z
młodych ziemniaków.Są zdecydowanie delikatniejsze w smaku niż te robione ze starych, a starte na oczkach po upieczeniu są chrupiące i nie nasączone
olejem:))Pokusiłam się podać je tym razem z prostą
sałatką z
pomidora,
ogórka kiszonego i
cebuli. Podobną wypatrzyłam przy przepisie na placki u
Margarytki, i pokusiłam się o spróbowanie tego zestawienia, bo przyznam, że dotąd placki jadałam bez dodatków albo tylko z
cukrem.
Sałatka bardzo fajnie komponuje się z plackami i stała się uzupełnieniem całkiem pożywnego obiadu ...
Składniki:1. 5kg
młodych ziemniaków2
jajka2 małe
cebule2-3 łyżki
mąkisólolejWykonanie:
Ziemniaki obieramy, ścieramy na tarce na dużych oczkach. Nadmiar soku odciskamy.
Cebulę ścieramy na drobnych oczkach. Dodajemy
mąkę,
jajka,
sól, mieszamy.Nakładamy łyżką na rozgrzany na patelni
olej formując placuszki. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy na papierowym ręczniczku z nadmiaru tłuszczu.Podajemy z
cukrem, sosem,
śmietaną,
ketchupem,
jogurtem ... czyli tym, co lubimy najbardziej.